PREDSJEDAVAJUĆI VIJEĆA MINISTARA BiH

Zvizdić: Očekujem zeleno svjetlo od EU!

Objavljeno:19.09.2016 - 09:43
A A A Times Arial

Bosna i Hercegovina završila je svoje obaveze prema EU u ovoj fazi evropske agende, tako da očekujem da će na sutrašnjoj sjednici Vijeća za opće poslove EU u Briselu naša država dobiti zeleno svjetlo za daljnje korake ka članstvu u Uniji, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

On će prisustvovati sjednici Vijeća za opće poslove, gdje će s najvišim zvaničnicima država članica EU razgovarati o novim zadacima koji se stavljaju pred BiH.

Danas će se u Sarajevu susresti s entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Željkom Cvijanović te šefom Delegacije EU u BiH Larsom Gunnarom Wigemarkom, s kojima će razgovarati o stepenu provedbe Reforormske agende. Ovo će biti pripremni sastanak za njegovu diplomatsku misiju u Briselu.

- Evropska komisija je već dala ocjenu o kredibilnoj provedbi Reformske agende. Moja posjeta Briselu upravo je u funkciji razgovora s EU radi dodatnih obrazloženja u vezi s našim napretkom. Zaista očekujem da ćemo građanima prenijeti dobru vijest iz Brisela, a ona ona nam donosi upitnik, što je prethodnik dobivanja kandidatskog statusa, nadam se naredne godine - kazao je Zvizdić.

Ističe da se, prema svim pokazateljima, može dati realna ocjena o kredibilnoj provedbi mjera iz Reformske agende.