Kako je nastalo "Ne trči pred rudu"?

Kiosk
Kako je nastalo "Ne trči pred rudu"?
Udaću se za njega!-Ne trči pred rudu, razmisli dobro o tome.

 

Udaću se za njega!-Ne trči pred rudu, razmisli dobro o tome.
 
"Ne trči pred rudu" kažemo često nekome ko je brzoplet, ko izlijeće sa nekom izjavom u nevrijeme, ili onome ko radi nešto preuranjeno, nepromišljeno, brzopleto. Takođe, ovaj izraz koristimo i da opišemo situaciju u kojoj se neko nepotrebno, neumjesno upliće ili miješa u nešto.

A otkud ta ruda ispred koje ne valja trčati?

Ako je vjerovati stručnjacima za jezičke dileme sa Jezikofila, ruda je uzdužna poluga uglavljena u prednju osovinu zaprežnih kola, uz koju se prežu konji, volovi i sl. Ako uzmemo u obzir da bi pun oblik ovog izraza mogao da glasi "trči kao tele pred rudu", onda možemo da zaključimo da je izraz vjerovatno nastao u narodu na osnovu slike mladog, neiskusnog teleta koje trčkara oko majke, pa neoprezno izlijeće ispred volova koji upregnuti u rudo vuku kola,prenosi cdm.me. Pošto su u rudo upregnute jake i teške vučne životinje, onda izletjeti ispred njih nije nimalo zdrava i bezbjedna aktivnost.

Takođe, izgleda da se možda poneko i udario ili nezgodno nabio na rudu kada bi kola naglo stala, pa je možda i odatle potekla ova etimologija.

 

Ne propustite