Žena koja vam je uljepšala djetinjstvo, a da niste znali ni kako izgleda

Lifestalgija
Žena koja vam je uljepšala djetinjstvo, a da niste znali ni kako izgleda
Glumica Nada Blam (65) iza sebe ima pregršt predstava, serija, filmova, ali je i te kako poznatija po sinhronizovanju crtanih filmova. Možda zato je mnogi koji su odrastali uz te crtaće ne pamte po liku, ali na njen glas će se uvek naježiti.

Glumica Nada Blam (65) iza sebe ima pregršt predstava, serija, filmova, ali je i te kako poznatija po sinhronizovanju crtanih filmova. Možda zato je mnogi koji su odrastali uz te crtaće ne pamte po liku, ali na njen glas će se uvijek naježiti.

Kako potiče iz poznate muzičke porodice, njen brat je poznati džez muzičar Miša Blam, bilo je logično da nastavi istim putem. Htjela je, međutim, da posluša srce, a ne želje roditelja. Izabrala je da bude glumica. Zato kaže da je bjegunac iz notnog sistema, ali i da solo pjevanje koje je učila nije odgovaralo njenom vrcavom temperamentu.

Nada je 15 godina pozajmljivala glas crtanim junacima. Među njima su bili Popajeva Oliva, Ejpril O'Nil iz Nindža kornjača, Transformersi...

"Nisam vjerovala da će generacije koje su gledale te crtane filmove danas biti moji obožavatelji. Prije neki dan sam išla da izvadim ličnu kartu i, na moju veliku sreću, gospođa koja radi na šalteru me je prozvala preko reda, ali kao Ejpril O'Nil. Dok sam radila sinhronizaciju crtaća, nisam mogla da pretpostavim koliko klinaca će me po tome zapamtiti", rekla je glumica jednom prilikom za "Novosti".

Djeca su je često zamišljala u nekom od likova, pa se i ona igrala, govorila im je da će se jednog dana pretvoriti u kornjaču, žabu... A poslije 25 godina prestala je, kaže, da pozajmljuje glasove zato što je sebe već počela da zamišlja kao crtanog junaka.

nada

"U 'Nindža kornjačama' je bio jedan aparat putem kojeg su se junaci dogovarali. Izgledao je kao mobilni telefon, a pojavljivala se i sličica. Mislila sam da za mog života to neće postojati i bilo mi je žao što to vidim samo u crtanim filmovima. Poslije samo 15 godina u ruci sam držala mobilni, a danas možemo i da se vidimo dok pričamo telefonom. Čini mi se da oni koji osmišljavaju crtane filmove, i onda i danas, na taj način edukuju i pripremaju mlade generacije za ono što ih čeka u budućnosti", dodala je ona.

"Čula sam da je za vrijeme protesta 5. oktobra izgorio čitav fundus tih crtanih filmova. Nijedna traka nije sačuvana. Šteta. Postoji i jedna anegdota iz tog perioda. Profesor tona Rihard Merc ušao je jednom prilikom u salu za sinhronizaciju i čuo je da se neko svađa. Njemu je izgledalo da troje ljudi učestvuje u svađi. Pošto smo radili iza zatamnjenog stakla, ušao je u studio i vidio samo mene za mikrofonom. Potom je svojim studentima objašnjavao kako ljudski glas može da prevaziđe tehniku i da prevari čak i njega koji je stručnjak za ton", ispričala je Nada za "Blic".

Ne propustite