Faza negativizma: Neću, neću i neću

Mame i bebe
Faza negativizma: Neću, neću i neću
Kada dijete počne na svaku roditeljsku riječ odgovarati kontrom, svi govore kako je postalo zločesto. Međutim, kada to radi dvogodišnjak, to je pouzdan znak da se dijete lijepo razvija i da je ušlo u vrlo značajnu fazu života.

Kada dijete počne na svaku roditeljsku riječ odgovarati kontrom, svi govore kako je postalo zločesto. Međutim, kada to radi dvogodišnjak, to je pouzdan znak da se dijete lijepo razvija i da je ušlo u vrlo značajnu fazu života.

Uči biti samostalno

Djeca se razvijaju različitim tempom, pa u prosjeku između druge i treće godine života ulaze u fazu negativizma. To je jedna od onih faza koje izluđuju roditelje i sve koji s djetetom provode više vremena. Ova faza je znak da je dijete koraknulo na novu stepenicu – počelo je jasnije razlikovati sebe od okoline, češće koristiti zamjenicu “ja” te je postalo samostalnije.

Dijete počinje ispitivati gdje su granice, dokle može provoditi svoju volju. Jasno je kako je ključno na koji način će se okolina postaviti u tako važnoj fazi.

U jednom trenutku faza negativizma postaje apsurdna: prije nego što ste dovršili rečenicu, odgovor je “neću”.

Prava procjena

Utjeha kako je to samo faza koja će proći svakako stoji, ali, nije dovoljna – postoje lakši i teži načini da s djetetom prođete tu fazu. Bez obzira na to što je dijete steklo određenu sigurnost u svoju odluku, ono je još uvijek neiskusno da zapravo nije u stanju procijeniti kakve posljedice nosi koja odluka te je li ta odluka uopće u njegovom interesu.

Da bi to brže naučilo, potrebno mu je omogućiti i pozitivna i negativna iskustva, odnosno da polako shvati da svaka odluka ima posljedice i da prije donošenja odluke treba malo razmisliti o odluci.

Uloga roditelja 

Evo nekoliko savjeta koji će vam olakšati da naučite dijete kada treba, a kada ne treba koristiti riječ “ne”.

Strpljivost: Ovo je lakše reći nego učiniti, no dovoljno je da se ne uvlačite u rasprave, ne vičete i ne ljutite se. Bolje je i otići, nego ući u raspravu za koju se unaprijed zna kako će završiti.
Poštujte djetetov izbor: Ovo ne znači da ćete ga pustiti da usred zime hoda u potkošulji, jer se ne želi obući, nego da u situacijama koje nisu za njega opasne, djetetu dozvolite da postupi po svom izboru.
Ne insistirajte na nebitnom: Ako dijete želi ljubičastu majicu, neka je obuče, bez obzira na to što vi mislite da je odjeveno poput papige i kako ta majica nikako ne ide uz te hlače.
Dosljednost u bitnim stvarima: Kao što nećete insistirati na nebitnom, u bitnom ćete biti dosljedni na način da uopće ne dozvoljavate raspravu. Ako vas dijete pita zašto nešto treba tako biti, spremno odgovarajte na njegova pitanja.

(bebeimame.ba)

Ne propustite