VANREDNA AUKCIJA Hoće li Fabrika duhana Sarajevo biti prodata?

Biznis
VANREDNA AUKCIJA Hoće li Fabrika duhana Sarajevo biti prodata?
Na Sarajevskoj berzi (SASE) zakazana je vanredna aukcija dionicama Fabrike duhana Sarajevo. Radi se o privatizaciji jednog od preduzeća u kojima Vlada FBiH ima manjinski udio.

Na Sarajevskoj berzi (SASE) zakazana je vanredna aukcija dionicama Fabrike duhana Sarajevo. Radi se o privatizaciji jednog od preduzeća u kojima Vlada FBiH ima manjinski udio.
 
Vlada FBiH u FDS-u posjeduje 511.478 dionica što je udio od 39,9 posto. Ukoliko se na SASE pojavi kupac Vlada FBiH očekuje da ovom prodajom zaradi 42,7 miliona KM (83,5 Km po dionici).
 
Aukcija je prethodno bila zakazana za 1. septembar, ali je odgođena za 15. septembar nakon insistiranja predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića koji je od Vlade FBiH tražio dodatne analize prije prodaje, kako dionice ne bi bile prodate po nerealno niskoj cijeni.
 
“Dana 29.08.2016. godine Agencija za privatizaciju FBiH dostavila je Sarajevskoj berzi Zaključak Vlade Federacije BiH od 25.08.2016. godine o preispitivanju Odluke o načinu, odnosno metodu privatizacije državnog kapitala u privrednom društvu Fabrika duhana Sarajevo d.d. Sarajevo. Navedenim zaključkom se zadužuje Agencija da vanrednu aukciju dionica emitenta Fabrika duhana Sarajevo d.d. Sarajevo koja je zakazana za 01.09.2016. godine odgodi za 15.09.2016. godine”, naveli su iz SASE.
 
Berza je zatim dostavila odgovor Agenciji u kojem obavještava Agenciju “da bi bilo poželjno u proces realizacije Zaključka uključiti i Komisiju za vrijednosne papire u smislu stava po ovom pitanju, obzirom da Pravilnik o vanrednim aukcijama Berze nije regulirao ovu situaciju”.
 
“Istovremeno je upućen dopis Komisiji za vrijednosne papire FBiH u kojem se Berza obraća Komisiji tražeći stav iste kako bi se na pravilan način postavili u ovoj situaciji, a uzimajući u obzir da se radi o potrebama Vlade Federacije BiH i državnom interesu. Obzirom da se radi o hitnoj situaciji, te da stav po ovom pitanju još nije dobijen od Komisije za vrijednosne papire, Uprava Berze je u konsultaciji sa predsjednikom Nadzornog odbora Sarajevske berze, te uz konsultacije sa predstavnicima Vlade Federacije BiH, razmotrila još jednom upućeni dopis”, istakli su iz SASE.
 
Nakon dodatne analize donesena je odluka da se vanredna aukcija ipak održi.

Ne propustite