Super iluzija: Koliko crnih točkica vidite na fotografiji?

Kiosk
Super iluzija: Koliko crnih točkica vidite na fotografiji?
Fotografiji na kojoj se nalazi rešetka vodoravnih, okomitih i dijagonalnih crta na čijim su sjecištima postavljene crne točke poigrat će se s vašim mozgom.

 

Fotografiji na kojoj se nalazi rešetka vodoravnih, okomitih i dijagonalnih crta na čijim su sjecištima postavljene crne tačke poigrat će se s vašim mozgom.

Dobro pogledajte fotografiju niže i recite koliko crnih tačkica vidite. Čini vam se da ih je tri ili četiri? Na slici je zapravo 12 točkica, ali većina ljudi ne može ih vidjeti sve odjednom. To se događa zato jer ljudski mozak jednostavno nije sposoban registrirati sve točke u isto vrijeme već, da biste ih prebrojali, morate brojati red po red (postoje tri red s tačkicama, a u svakom redu su četiri točkice). 

"Optička iluzijana kojoj se nalazi rešetka crta na čijim su sjecištima postavljene crne točke poigrat će se s vašim mozgom"

Ova optička varka zove se Ninio's Extinction Illusion prema francuskom znanstveniku Jacquesu Niniou, a fotografiju je na Twitteru objavio programer video igrica Will Kerslake. U 24 sata fotografija ove super varke skupila je 27.000 reakcija. 

Zbog čega ne možemo vidjeti svih 12 tačkica odjednom?

'Kada se bijeli diskovi u svjetlucavoj mreži smanje i kada se obrube crnom, oni su skloni nestajanju. Većina može vidjeti samo nekoliko točkica odjednom, i to u grupama koje se nepravilno kreću po slici. Tamo gdje se diskovi ne vide, sive linije čine se neprekinutima, stvarajući iluziju sivih prijelaza. Na sjecištima na kojima se ne vide bijeli diskovi, mogu se vidjeti crne iskre', piše u objašnjenju optičke iluzije. Najjednostavnije rečeno, mrežnica oka ne dopušta nam da vidimo svih 12 točkica odjednom. 

 

 

(Novi.ba/Zadovoljna.hr)

Ne propustite