Mehmedalija Ustić: Kurban treba podijeliti komšijama bez obzira na nacionalnost

Bosna i Hercegovina
Mehmedalija Ustić: Kurban treba podijeliti komšijama bez obzira na nacionalnost
Šezdeset trogodišnji Srebreničanin Mehmedalija Ustić svake godine za Bajram kolje kurban, a kako kaže obaveza je kurban podijeliti komšijama bez obzira na nacionalnost. Ustić navodi da je kurban dužan klati svaki musliman koji je u mogućnosti te da je to sa socijalnog aspekta vrlo pohvalno jer je propisano da se kurban dijeli na tri dijela, a jedan dio ide za sirotinju.

Šezdeset trogodišnji Srebreničanin Mehmedalija Ustić svake godine za Bajram kolje kurban, a kako kaže obaveza je kurban podijeliti komšijama bez obzira na nacionalnost.

Ustić navodi da je kurban dužan klati svaki musliman koji je u mogućnosti te da je to sa socijalnog aspekta vrlo pohvalno jer je propisano da se kurban dijeli na tri dijela, a jedan dio ide za sirotinju.

- Zatim, kurban ima poruku mira, jer ima ljudi koji ne govore mjesecima i godinama, iako je haram, a onda dođe Kurban-bajram, pa jedan drugom pošalju kurban s porukom da su voljni da se pomire. To je dobra stvar kod kurbana. Treći dio kurbana se ostavlja porodici - objašnjava Ustić.

Kaže da je o vrijednosti islama naučio od svojih roditelja, a počeo je da posti u četvrtom razredu osnovne škole.

- U moje vrijeme nije bilo lahko ići u mekteb. Dobro se sjećam da nam nisu dozvoljavali da idemo u čaršijske džamije, a mi smo išli u Petričku džamiju. Moj babo rahmetli, uvijek je bio posvećen vjeri i neposredno nakon rata učio je ezan u čaršijskoj džamiji pa su ga privodili na ispitivanje i pitali kako smije to da radi, ali uvijek se pozivao na Ustav države koja nije zabranjivala da se uči ezan. I nekoliko puta su ga privodili na ispitivanje lokalni rukovodioci - ispričao je Ustić.

Ovaj Srebreničanin obavio je hadž, a naglašava da je posebno zadovoljstvo obavljanje pete islamske dužnosti, jer se u vrijeme hadža obilaze mezar i džamija Božijeg poslanika Muhameda s.a.v.s. 

- Važno je to da li je Allah dž.š. primio hadž i vrlo je važno da li se ponašamo nakon hadža onako kako je propisano. To nije ništa posebno, trebamo samo da izvršavamo ono što je Allah naredio i da se čuvamo onoga što je Allah zabranio. Allah je milostiv i dao je olakšice - poručio je hadžija Ustić. 

(Fena)

Ne propustite