Filmovi o terorističkom napadu na SAD 9/11

Aktuelno
Filmovi o terorističkom napadu na SAD 9/11
Ono što je bilo jasno još prvog dana kada se napad na Njujork dogodio, odnosno još dok smo gledali u živom prijenosu kako se ruši i druga kula Svjetskog trgovinskog centra, nije se promjenilo ni 12 godina nakon najveće terorističke akcije u historiji ove planete – bio je to jedan od ključnih događaja ovog vijeka, događaj koji je promjenio svijet, a ne samo Njujork.

5. WORLD TRADE CENTER (reditelj Oliver Stoun)

Da li je iko uopšte sumnjao da će se Stoun dotaći i ove velike američke teme? Samo 5 godina je bilo potrebno ovom slavnom reditelju koji se već toliko puta bavio američkom istorijom (Vod, Nikson, JFK) da ponudi svoje viđenje ove tragedije.

Kod Stouna su u prvom planu dvojica policajaca (Nikolas Kejdž i Majkl Penja) koji u pokušaju da priteknu u pomoć nastradalima u južnoj kuli i sami bivaju zatrpani.

Dok spasioci pokušavaju da dopru do njih, njih dvojica otpočinju borbu za goli život.

Neuobičajeno za Stouna, ovaj film se ne bavi teorijama zavjere ili direktnom kritikom političkog establišmenta i društva uopšte, već intimnom i emotivnom pričom o pravim herojima tog dana – policajcima, vatrogascima i ostalim spasiocima..

Ne propustite