Filmovi o terorističkom napadu na SAD 9/11

Aktuelno
Filmovi o terorističkom napadu na SAD 9/11
Ono što je bilo jasno još prvog dana kada se napad na Njujork dogodio, odnosno još dok smo gledali u živom prijenosu kako se ruši i druga kula Svjetskog trgovinskog centra, nije se promjenilo ni 12 godina nakon najveće terorističke akcije u historiji ove planete – bio je to jedan od ključnih događaja ovog vijeka, događaj koji je promjenio svijet, a ne samo Njujork.

Ono što je bilo jasno još prvog dana kada se napad na Njujork dogodio, odnosno još dok smo gledali u živom prijenosu kako se ruši i druga kula Svjetskog trgovinskog centra, nije se promjenilo ni 15 godina nakon najveće terorističke akcije u historiji ove planete – bio je to jedan od ključnih događaja ovog vijeka, događaj koji je promjenio svijet, a ne samo Njujork.

Ne treba ni nabrajati šta se sve promjenilo u funkcionisanju svijeta od tog jezivog dogašaja u kojem je život izgubilo oko 3000 ljudi u seriji sinhronizovanih samoubilačkih napada – praktično sve, ali ne i Holivud.

Filmska industrija je oduvijek tretirala temu terorizma na poseban način – praveći u isto vrijeme filmove nastale prema autentičnim događajima, ali i one čiji je sadržaj čista fikcija.

A tu su naravno i dokumentarci i TV serije.

No, bez obzira na podžanr ili formu, ovi filmovi su uvijek pobuđivali ogromnu pažnju, privlačili publiku i osvajali nagrade na festivalima.

Uostalom, koliko je samo Džems Bond filmova napravljeno na temu terorističkih prijetnji Ujedinjenom Kraljevstvu, Americi ili cijelom svijetu?

Ili ima li imunih na spektakularne sezone američke TV serije ''24'' u kojima Džek Bauer nemilosrdno goni teroriste koji prijete Americi? Pa svi oni filmovi koji se tiču IRA-e, filmovi po Tomu Klensiju, Spilbergov ''Minhen'' i hiljade drugih filmova.

Ali svejedno, bez obzira na predhistoriju, prilično je šokantan podatak da je za posljednjih 15 godina nastalo preko 100 filmova koji, svaki na svoj način, obrađuju ovaj stravičan napad na normalan život i zdrav razum.

Veći dio dolazi iz Holivuda, pa tako i ova naša lista koja izdvaja 5 ključnih filmova koji pokušavaju da dočaraju ili objasne ovu strahotu, ili da nas jednostavno opomenu i pripreme na sumornu budućnost, dolazi iz Amerike.

Ne propustite