Tajna čuvana 15 godina: Otkriveno šta je Bush rekao nakon 11. septembra!

Kiosk
Tajna čuvana 15 godina: Otkriveno šta je Bush rekao nakon 11. septembra!
Bilješke bivšeg portparola Bijele kuće Arija Fleischera pisane su u momentu kada se saznalo za terorističke napade 11. septembra 2001. godine, odlučio je da objavi povodom 15-godišnjice od tog događaja.

Bilješke je pisao Ari Fleischer, glasnogovornik Bijele kuće u mandatu Georgea W. Busha, koji ih je odlučio objaviti u povodu 15. godišnjice najgorih napada na američko tlo od Pearl Harbora. Rukom pisane bilješke u "tekici" doslovno odražavaju šok, bol i nepokolebljivost koja je zavladala u američkom predsjedničkom avionu kad se saznalo za terorističke napade 11. septembra 2001.

Ovo je jedini originalni transkript onoga šta su tadašnji predsjednik SAD George Bush i njegovi saradnici govorili u avionu, prenosi 24sata.hr.

- U ratu smo. Kada otkrijemo ko je ovo uradio, neću im se dopasti kao predsjednik. Neko će da plati - rekao je Bush u telefonskom razgovoru tadašnjem potpredsjedniku Dicku Cheneyu.

Bush je bio u posjeti Floridi u trenutku napada na Njujork i Vašington, a predsjednički avion se vinuo u zrak čim se saznalo za udare.

- Uvijek vodim bilješke. Tako radim svoj posao - rekao je Ari Fleischer agenciji Reuters. - Ali 11. septembra to je bilo posebno važno jer sam morao da zapišem šta je predsjednik rekao i radio. Zaljepio sam se za stolicu čitav dan, slušao i zapisivao - dodao je on. 

Iako su neki dijelovi poznati javnosti, Fleischer bilješke dosad nije objavio u cjelini. Iz njih se vidi da su Busha preplavile sirove emocije i da je bio nestrpljiv da se osveti.

- Ne mogu da dočekam da saznam ko je to uradio. A kad saznam, nećemo ga samo udariti po ruci - rekao je.

Fleischer opisuje i kako je Bush pokušao da uvjeri tajnu službu da se što prije vrate u Vašington, ali mu to nije pošlo za rukom - predsjednički avion je prvo sletio na aerodrom u Luizijani, pa u bazu u Nebraski a u Vašington su sletjeli tek uvečer.

- Želim kući što prije. Ne želim da me taj neko drži izvan Vašingtona - rekao je Bush misleći na organizatora napada.

- Naši ljudi kažu da još nije sigurno - rekao je jedan od saradnika, dodavši da isto misli i Cheney.

U Fleischerovim bilješkama se nalazi se i rečenica koju su u avionu čuli u komunikaciji sa zemljom: "Anđeo je idući".

Pošto je šifrovano ime za predsjednički avion tog dana bio "anđeo" u avionu su pomislili da su iduća meta napada. Zato su pripadnici tajne službe stali pred vrata kokpita za slučaj da se napadač nalazi u avionu. Kasnije se ispostavilo da se radilo o grešci u komunikaciji.

Predsjednik Bush, tada je na dužnosti bio samo osam mjeseci, imao je još jedan prioritet u mislima: sigurnost svoje porodice. Supruga Laura i dvije kćerke odvedene su na sigurne lokacije.

- A Barney? - rekao je Bush, raspitujući se za svog škotskog terijera.

- Već je za petama Osami bin Ladenu - odgovorio mu je šef osoblja Andrew Card.

 

(24sata.hr)

Ne propustite