Stop prodavanju magle Rusima!

Aktuelno
Stop prodavanju magle Rusima!
Rusija je početkom augusta donijela odluku o privremenoj zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz naše zemlje, a iz Ruske veterinarske i fitosanitarne regulatorne kompanije Rosselkhoznadzor su tada saopštili da je odluka uslijedila zbog nepostojanja jedinstvenog državnog sistema kontrole proizvoda (inspekcijski nadzor), ali i zbog straha da roba koju izvozimo u Rusiju vuče porijeklo iz drugih zemalja.

Ruska inspekcija "Roseljhoznadzor" je 20. augusta završila rigoroznu kontrolu bh. poljoprivrede. 

Inspekcija je bila i u nadležnim institucijama, a primarni zadatak im je bio obilazak proizvodnih kapaciteta bh.voćara i povrtlara. Najviše pažnje su posvetili proizvođačima koji su u posljednje vrijeme značajno povećali količinu izvezenog voća i povrća u Rusiju.

Tražili su statističke podatke od nadležnih institucija, ali i samih proizvođača. Pored toga, tražili su i analizirali podatke o proizvodnji, uvozu i izvozu voća i povrća iz BiH u posljednjih nekoliko godina, kako bi se uvjerili da se reeksport voća i povrća nije vršio iz zemalja koje su Rusiji uvele trgovinske sankcije.

Zanimljivo je da je jedan od ruskih inspektora plantaže voća u Hercegovini od nekoliko stotina hektara prešao pješke, a da nije želio upotrijebiti raspoloživa vozila. Bh. poljoprivrednici su potvrdili da je kontrola zaista bila rigorozna. 

 

Ne propustite