Stop prodavanju magle Rusima!

Aktuelno
Stop prodavanju magle Rusima!
Rusija je početkom augusta donijela odluku o privremenoj zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz naše zemlje, a iz Ruske veterinarske i fitosanitarne regulatorne kompanije Rosselkhoznadzor su tada saopštili da je odluka uslijedila zbog nepostojanja jedinstvenog državnog sistema kontrole proizvoda (inspekcijski nadzor), ali i zbog straha da roba koju izvozimo u Rusiju vuče porijeklo iz drugih zemalja.

Rusija je 4. augusta donijela odluku o privremenoj zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz naše zemlje, a iz Ruske veterinarske i fitosanitarne regulatorne kompanije Rosselkhoznadzor su tada saopštili da je odluka uslijedila zbog nepostojanja jedinstvenog državnog sistema kontrole proizvoda (inspekcijski nadzor), ali i zbog straha da roba koju izvozimo u Rusiju vuče porijeklo iz drugih zemalja.

Dakle, postojala je osnovana sumnja da BiH uvozi proizvode iz inostranstva, a da se ti proizvodi certificiraju kao bosanskohercegovački, te da se potom šalju na rusko tržište. Ograničenje je uvedeno i zbog nedostatka informacija o fitosanitarnom statusu BiH, ali i zbog odbijanja Ministarstva vanjske trgovine BiH da prihvati inspekciju Rosselkhoznadzor.

Privremena zabrana je već nanijela milionske štete bh. poljoprivrednicima, a naročito voćarima iz RS-a, koji godišnje u Rusiju izvezu voće i povrće u vrijednosti preko 17 miliona maraka. Tačnije, voćari iz RS-a zbog blokade izvoza izgube oko 1,4 miliona maraka mjesečno. Bitno je napomenuti i da su mnogi bh. poljoprivrednici pretrpili momentalnu štetu jer je roba već bila na šleperima i spremna za izvoz. 

Zabrana još traje, a štete bi mogle biti i veće zbog nagomilane količine voća na tržištu. Posljedica svega bi mogao biti drastičan pad cijena, ali kraj zabrane se napokon nazire.

Ne propustite