Greške koje uzrokuju trajna oštećenja kuhinjskih noževa

Sve za dom
Greške koje uzrokuju trajna oštećenja kuhinjskih noževa
Kuhinjski noževi osnovni su alat u svakoj kuhinji i u njih se isplati uložiti. Jednom kupljeni vrhunski set može potrajati čitav vaš životni vijek, ali samo ukoliko ih održavate na ispravan način što brojni zanemaruju, piše Zadovoljna.hr

Kuhinjski noževi osnovni su alat u svakoj kuhinji i u njih se isplati uložiti. Jednom kupljeni vrhunski set može potrajati čitav vaš životni vijek, ali samo ukoliko ih održavate na ispravan način što brojni zanemaruju, piše Zadovoljna.hr

Donosimo 5 najčešćih grešaka koje uzrokuju trajna oštećenja kuhinjskih noževa:


1. Kuhinjski noževi uprkos visokoj kvaliteti nikada se ne smiju stavljati u mašinu za suđe. Ciklus pranja otupljuje oštrice noževa, u dodiru s drugim posuđem nastaju ogrebotine i oštećenja. Noževe uvijek nastojte nakon upotrebe oprati ručno pod mlazom mlake vode.

2. Rezanje namirnica na keramičkim, staklenim i metalnim površinama oštećuje kuhinjske noževe. Tanki oštri rub noža troši se u dodiru s ovim površinama i na njemu se stvaraju oštećenja. Površine koje noževi podnose su plastika i drvo.

3. Nepravilno brušenje i oštrenje noža u potpunosti uništava njihov vijek trajanja i trenutno ih otupljuje. Brušenje naime izravnava vrh oštrice noža, dok oštrenje staru oštricu uklanja i oblikuje novu. Kod kuće sami možete brusiti noževe i to nakon 40 upotreba u rezanju što isto zavisi o vrsti noža. Onaj koji koristite za rezanje mesa primjerice zahtjeva češće brušenje, dok one korištene za sjeckanje povrća, voća treba brusiti tek povremeno. Brušenje ipak valja prepustiti u ruke profesionalnih radnji i ono se preporučuje jednom do dva puta godišnje.

4. Svaki nož ima drugačiji oblik i oštrinu što sasvim logično upućuje na njihovu različitu primjenu. Ali većina ljudi se ne osvrće na uputstva za upotrebu pa noževe neadekvatno koriste čime ih otupljuju i uništavaju. Prije korištenja seta kuhinjskih noževa informišite se o njihovoj upotrebi čime ćete očuvati njihovu oštrinu duži period. 

5. Kuhinjske noževe treba čuvati u posebnim odjeljcima u drvenim kalupima, na magnetskim trakama ili zamotane u kuhinjskim krpama. Na ovaj način sprječavate njihova oštećenja koja se najčešće događaju u dodiru s drugim priborom. Još jedna greška koja noževe uništava je krivo korištenje tupog i oštrog dijela noža. Tupi koristite za poguravanje hrane s daske s rezanje, nikada oštri dio jer na ovaj način ga otupljujete, njegova primarna namjena je samo rezanje hrane. 

Ne propustite