Mirko Šarović: Problemi s izvozom u Rusiju bi mogli biti riješeni do petka [VIDEO]

Bosna i Hercegovina
Mirko Šarović: Problemi s izvozom u Rusiju bi mogli biti riješeni do petka [VIDEO]
Bosna i Hercegovina je danas obilježila 10 godina provedbe CEFTA Sporazuma u BiH. S tim u vezi je šef Sekcije za politička i ekonomska pitanja Delegacije EU u BiH Jan Snaidauf kako je članstvo BiH u CEFTA-i ujedno priprema za članstvo u EU. "CEFTA je svojom strukturom slična jedinstvenom tržištu EU jer se na isti način vrši trgovinska razmjena stoga CEFTA predstavlja vrstu pripreme za evropske integracije" - ističe Snaidauf.

Bosna i Hercegovina je danas obilježila 10 godina provedbe CEFTA Sporazuma u BiH. S tim u vezi je šef Sekcije za politička i ekonomska pitanja Delegacije EU u BiH Jan Snaidauf kako je članstvo BiH u CEFTA-i ujedno priprema za članstvo u EU. "CEFTA je svojom strukturom slična jedinstvenom tržištu EU jer se na isti način vrši trgovinska razmjena stoga CEFTA predstavlja vrstu pripreme za evropske integracije" - ističe Snaidauf

 

On je kazao i kako EU podržava CEFTA Sporazum od samog početka jer ovakva vrsta razvoja trgovinskih odnosa između zemalja u regiji doprinosi njihovoj stabilnosti i prosperitetu, dodajući da BiH, kao jedna od CEFTA članica, ima prednosti od početka CEFTA Sporazuma u smislu povećanja direktnih stranih ulaganja.Podsjetio je da je EU najveći trgovinski partner BiH te da se oko 70 posto trgovinske razmjene dešava s EU, tako da je i cilj EU da razvija te odnose.Napomenuo je da je BiH nedavno pokazala da može ispuniti uvjete i zahtijevane standarde kvaliteta u pogledu izvoza mlijeka, mliječnih proizvoda i krompira u EU te je izrazio uvjerenje da će isti slučaj biti i s nekim drugim proizvodima.

- Tokom deset godina uspjeli smo da liberaliziramo tržište zemalja koje pripadaju CEFTA zoni, a na neki način ovo predstavlja specifičan dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ili njegov nastavak - potvridio je i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović

On ističe da su, poslije EU, zemlje potpisnice CEFTA Sporazuma najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH, jer na njih otpada oko 15 posto vanjskotrgovinske razmjene robe i usluga BiH.Stoga, poručio je Šarović, BiH ostaje privržena CEFTA Sporazumu i svim aktivnostima koje se vode u okviru CEFTA Sekreterijata. 

 

 

Ne propustite