JOHANES HAHN O REFERENDUMU: Ne želim se miješati, ali odluke Suda se moraju poštovati! [VIDEO]

Aktuelno
JOHANES HAHN O REFERENDUMU: Ne želim se miješati, ali odluke Suda se moraju poštovati! [VIDEO]
Komesar za pregovore o proširenju Evropske unije, Johannes Hahn kazao je da se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine moraju poštovati te da bi trebalo još jednom razmisliti o referendumu koji vlasti bh. entiteta Republike Srpske namjeravaju organizirati jer je to za dobrobit svih naroda u Bosni i Hercegovini.

Komesar za pregovore o proširenju Evropske unije, Johannes Hahn kazao je da se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine moraju poštovati te da bi trebalo još jednom razmisliti o referendumu koji vlasti manjeg bh. entiteta namjeravaju organizirati jer je to za dobrobit svih naroda u Bosni i Hercegovini. 

Hahn je priznao kako to nije prvi put da se odluke tog suda u Bosni i Hercegovini ne poštuju, te da se greške ponavljaju.

"Važno je da razvijemo određeno razumijevanje o vladavini prava i zadacima koje institucije imaju. Ipak, nadam se da će se naći način kojim će biti razriješen ovaj problem. Mislim da bi trebalo razmisliti o referendumu, ali, s druge strane, još jednom ponavljam - odluke Suda se moraju poštovati", istaknuo je Hahn.

"Svi smo svjesni da perspektiva budućeg članstva u EU ovisi od doprinosa sigurnosti i miru u regiji i da bi trebalo biti i u interesu Hrvatske koja već jeste članica EU. Naravno, postoje rane iz prošlosti, iz 90-ih godina prošlog stoljeća, napetosti među narodima ali još jednom – na odgovornim političarima je da povedu računa o ovome i tu vidim razliku između političara i državnika" kazao je Hahn. 

"Ono što očekujem u Bosni i Hercegovini, kao i u svim ostalim zemljama je da se odluke Suda, osobito odluke Ustavnog suda poštuju. I moram priznati da ovo nije prvi put da se odluke suda ne poštuju. Važno je da razvijemo izvjesno razumjevanje o vladavini prava i zadacima koje institucije imaju. Ipak, nadam se da će se naći način kojim će se razriješiti ovaj problem" - kazao je Johannes Hahn. 

"Ne želim se dalje miješati u ovo, ali još jednom naglašavam – odluke suda se moraju uvažavati" - naglasio je Hahn. 

 

Ne propustite