Muškarci i kućni poslovi: Pogledajte u kojim državama muškarci obavljaju najmanje kućnih poslova

Kiosk
Muškarci i kućni poslovi: Pogledajte u kojim državama muškarci obavljaju najmanje kućnih poslova
Nova studija o radu kućnih poslova koje obavljaju žene u odnosu na muškarce širom desetina zemalja je utvrdilo da je raspodijela poslova bolja, u zadnjih 50 poslova muškarci i žene su podijelili mnoge kućne obaveze.

Nova studija o radu kućnih poslova koje obavljaju žene u odnosu na muškarce širom desetina zemalja je utvrdilo da je raspodijela poslova bolja, u zadnjih 50 poslova muškarci i žene su podijelili mnoge kućne obaveze. 

"Postoji opći pokret u pravcu veće rodne ravnopravnosti, ali uz značajne razlike zemlji i u nivo i tempu konvergencije", pišu autori studije, Oxford istraživači Evrim Altintas i Oriel Sullivan.

Sljedeći grafikon koriste najnovije podatke za svaku zemlju u studiji koja je koristila podatke i od 1990. godine, vizualizaciju i koliko muškarci i žene doprinose kućnim poslovima i razlike između njih. Kućni poslovi se definiraju u studiji kao "čišćenje, kuhanje, i briga o odjeći."

 

kuca

Dok norveški muškarci najviše doprinose, i to 72 minute dnevno,  danski rade oko sat vremena dnevno. Kanada i SAD su na polovini ljestvice po obavljanju kućnih poslova.

Na drugom kraju spektra, talijanke obavljaju kućne poslove preko tri i pol sata dnevno i tu je najveći disparitet, s obzirom da su talijanski muškarci doprinijeli samo 38 minuta dnevno. 

Ne propustite