Od 15. septembra obustava izvoza mesa sa tuzlanskog aerodroma!

Biznis
Od 15. septembra obustava izvoza mesa sa tuzlanskog aerodroma!
Međunarodni aerodrom Tuzla prethodnih dana obaviješten je od Ureda za veterinarstvo BiH da sa ovog aerodroma neće biti moguće vršiti izvoz namirnica animalnog porijekla.

Međunarodni aerodrom Tuzla prethodnih dana obaviješten je od Ureda za veterinarstvo BiH da sa ovog aerodroma neće biti moguće vršiti izvoz namirnica animalnog porijekla. Kao razlog su naveli da je u pitanju tehnička stvar, odnosno da granična veterinarska inspekcija nema ljudstva koje bi radilo ovdje. Međutim, u Međunarodnom aerodromu Tuzla navode da je definitivno politika umiješala prste i na ovaj način rukovodstvo Ureda za veterinarstvo želi onemogućiti rad tuzlanskog aerodroma, odnosno kargo centra.

Zbog ove situacije, danas je održana i vanredna sjednica Vlade TK koja je osnivač Međunarodnog aerodroma Tuzla, te su ponudili svoje ljudstvo, tačnije veterinarskog inspektora iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove koji bi vršio nadzor nad mesom koje se izvozi.

Šteta zbog ove odluke Ureda za veterinarstvo je višemilionska, navode iz Vlade TK. Danas su donijeti i određeni zaključci koji će biti upućeni nadležnim organima, uključujući navedeni Ured, zatim Vladu Federacije BiH, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te Vijeće ministara.

I iz Vlade TK mišljenja su da je ovo politička igra, navodeći da rukovodstvo Ureda za veterinarstvo BiH čine osobe iz Republike Srpske.

Ne propustite