Stravičan preokret rata u Siriji: U sukob ulazi najveća armija na planeti

Svijet
Stravičan preokret rata u Siriji: U sukob ulazi najveća armija na planeti
Rat koji se od 2011. godine vodi u Siriji poseban je mnogo načina, te vjerovatno nikad prije u historiji nije viđen sličan sukob.

Rat koji se od 2011. godine vodi u Siriji poseban je mnogo načina, te vjerovatno nikad prije u historiji nije viđen sličan sukob.

U ratu u Siriji učestvuje na desetine država, frakcija, skupina, paravojnih i vojnih formacija, milicija...

Na jednoj strani se nalaze Sirija i snage odane predsjedniku Basharu Al-Assadu, te njihovi saveznici Rusija, Iran i libanska šiijtska milicija Hezbolah, kao i osam frakcija.

Na drugoj strani su pobunjenici, koji su uglavnom islamistički militanti, čiji su sponzori Turska, Saudijska Arabija, Katar, UAE i SAD.

Treća strana dolazi iz Rojave, sačinjavaju je šest frakcija sirijskih Kurda.

Četvrta strana u sukobu je Islamska država, koja je u ratu sa svima, kao i sa NATO koalicijom predvođenom SAD u kojoj se nalazi 15 država: SAD, Velika Britanija, Francuska, Kanada, Njemačka, Holandija, Belgija, Danska, Australija, Saudijska Arabija, Jordan, UAE, Katar, Bahrein i Maroko.

Tu je i front Al-Nusra, koji ratuje i sa Islamskom državom, ali i sa Kurdima, Rusijom, NATO-om, dok je ujedno saveznik pobunjeničkih frakcija, koje SAD i njeni saveznici podržavaju.

Nikad komplikovaniji rat u historiji ljudskog roda nije zabilježen, a prema novim informacijama, situacija bi se dodatno mogla zakomplikovati.

 

Naime, prošle sedmice u prijestolnici Sirije Damasku boravio je kineski kontraadmiral Guan Youfei. Javnosti je otkriveno malo detalja o kinesko-sirijskoj saradnji, ali postignuti dogovor predstavlja značajan pomak u vojnom i političkom smislu.

Zna se da će Kina pružati ratom napaćenoj Siriji humanitarnu pomoć, a prošle sedmice je također potvrđeno da će sirijsko medicinsko osoblje dobivati medicinsku obuku u Kini. Prilikom susreta sa sirijskim ministrom obrane, Fahd Jassem al-Freijem, Guan je izjavio da kineske i sirijske oružane snage već imaju "tradicionalno prijateljski odnos", dodajući da će kineska vojska biti "voljna zadržati sve veću razmjenu i saradnju" sa svojim sirijskim kolegama.

 

Samo ovaj podatak izazvao je zabrinutost i strah kod političkih lidera na Zapadu, jer je Kina treća najveća velesila na planeti, iza SAD i Rusije, pa njen "ulazak na sirijsko tržište" bi svakako predstavljao veliku stvar.

Kina se sve više približava sa Rusijom, a ulazak najbrojnije i treće najjače armije svijeta u rat u Siriji na strani Al-Assada bi vjerovatno značio i konačnu prevagu o odluci ko će biti predsjednik Sirije u budućnosti.

Zapadni analitičari tvrde kako je samo pitanje dana kada će Kina aktivno uključiti u rat u Siriji i pomoći svom dugogodišnjem savezniku Basharu Al-Assadu, zajedno sa Rusijom, Iranom i Hezbolahom.

Međutim, poraz Islamske države je vjerovatan, ali se postavlja pitanje, šta će biti sa pobunjenicima iza kojih stoji Amerika i njeni saveznici, kao i sa Kurdima, koji su, čini se, ponovo izdani.

 

 

Ne propustite