Novi predsjednik Brazila Michel Temer obećao "novo doba"

Svijet
Novi predsjednik Brazila Michel Temer obećao "novo doba"
Novi brazilski predsjednik Michel Temer obećao je "novo doba" za Brazil, prvu ekonomiju Latinske Amerike, nekoliko sati nakon opoziva predsjednice Dilme Rousseff zbog budžetskih mahinacija. Bivši potpredsjednik, koji je puno pridonio Rousseffinu padu, prisegnuo je u Senatu i vodit će zemlju do idućih parlamentarnih i predsjedničkih izbora krajem 2018.

Novi brazilski predsjednik Michel Temer obećao je "novo doba" za Brazil, prvu ekonomiju Latinske Amerike, nekoliko sati nakon opoziva predsjednice Dilme Rousseff zbog budžetskih mahinacija.

Bivši potpredsjednik, koji je puno pridonio Rousseffinu padu, prisegnuo je u Senatu i vodit će zemlju do idućih parlamentarnih i predsjedničkih izbora krajem 2018.

"Danas počinjemo novo doba od dvije godine i četiri mjeseca u kojem ćemo ponovno postaviti Brazil na noge", rekao je Temer (75) na prvom sastanku kabineta, koji je uživo prenosila televizija, prenosi Hina.

"Iz toga treba izići praćen pljeskom Brazilaca. To će biti teško", rekao je novi predsjednik desnog centra, jednako nepopularan kao i Rousseff, koji je odmah nakon toga otputovao u Kinu na samit grupe G20 na kojem će pokušati popraviti sliku Brazila, koji se nalazi u velikoj recesiji.

"Meni je jedino u interesu da svom nasljedniku predam pacificiranu, pomirenu zemlju u kojoj ekonomija raste", rekao je.

Podsjetio je da je u zemlji rekordnih 11,8 miliona nezaposlenih. Stoga je kao prioritet najavio otvaranje radnih mjesta.

"Kada su ljudi ogorčeni i to se vidi na ulicama, to je zbog nezaposlenosti", rekao je, pozivajući svoje ministre da osnuju radne grupe koje će "debirokratizirati" mjere koje treba poduzeti.

Među drugim najvažnijim mjerama naveo je uvođenje praga za javnu potrošnju i reforme sistema socijalnog osiguranja i rada.

Istaknuo je da je njegov stil vladanja "decentralizirano djelovanje".

Dilma Rousseff žestoko je reagirala na svoju smjenu.

"Senat je donio odluku koja će ući u povijest kao velika nepravda. Počinio je parlamentarni državni udar", ocijenila je u izjavi u svojoj rezidenciji u palati Alvorada.

Ponovila je da je nedužna i obećala odlučan otpor "vladi pučista", koja je okončala 13-godišnju vladavinu ljevice u Brazilu.

Rousseff je opozvana dvotrećinskom većinom senatora zbog kršenja budžetskih pravila. Moći će ipak zadržati svoja politička prava, što znači da će se moći kandidirati za senatoricu ili zastupnicu, ali ne i za predsjednicu jer je već bila birana za dva uzastopna mandata.

Druge latinoameričke ljevičarske vlade odmah su reagirale: venezuelanska vlada socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura najavila je zamrzavanje diplomatskih odnosa i opozvala svog ambasadora. Brazilija je također pozvala svog ambasadora u Caracasu na konsultacije.

Ekvadorski socijalistički predsjednik Rafael Correa osudio je na Twitteru tu "izdaju" i povukao svog otpravnika poslova iz Brazila, dok je kubanska vlada "energično odbacila parlamentarni državni udar" u Brazilu, koji je kritizirala i Bolivija Eve Moralesa.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon "primio je na znanje" odluku brazilskog Senata u kratkom saopćenju i uputio "najbolje želje" novom predsjedniku Temeru.

(izvor:fena)

Ne propustite