Nurkić nije mogao sam: Težak poraz Zmajeva u Permu

Košarka
Nurkić nije mogao sam: Težak poraz Zmajeva u Permu
Košarkaška reprezentacija BiH pretrpila je težak poraz na početku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. Rusija nas je u Permu nadigrala s velikih plus 29 (83:54).

Košarkaška reprezentacija BiH pretrpila je težak poraz na početku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2017. Rusija nas je u Permu nadigrala s velikih plus 29 (83:54).

Naši momci bolje su otvorili susret i poveli sa 6:0. Sjajni su bili Miralem Halilović i Jusuf Nurkić, pa smo poslije imali prednost od 12:5. Međutim, uslijedio je period dekoncentracije, te su se Rusi potpuno vratili i poravnali na 15:15.

Ipak, to nas nije omelo, te smo prvu dionicu riješili u svoju korist s 20:19. Pali smo opet početkom nastavka, ali poenima Kikanovića smo dokazali još jednom da nećemo biti lak rival. Rusi su sredinom druge dionice poveli 28:25, ali se za loptu izborio mladi Džanan Musa i onda maestralno trojkom poravnao rezultat. 

Nakon toga smo uspjeli odbraniti dva napada, a pod ruskim košem pogađali su Milošević i Nurkić te smo imali 32:28. Na poluvrijeme smo otišli s minimalnom prednošću, a briljirao je sjajni Jusuf Nurkić (osam poena i osam skokova). Itekako su se istakli i Milošević, Musa i Halilović, koji je rano zaradio tri lične greške nažalost. Katastrofalno smo izvodili slobodna bacanja (7/15), dok su domaći bili stroprocentni (10/10). Upravo tu treba tražiti razlog što nismo imali i veću prednost na odmoru.

Drugo poluvrijeme su nam Rusi uzvratili sa 6:0 i Damir Mulaomerović je odmah bio prisiljen tražiti time-out. Međutim, ni to ih nije zaustavilo te su ubrzo imali plus 10, a onda i na 13. Nikako nismo uspijevali pogoditi koš, kao da je bio začaran u tim trenucima. Ipak, koševima Nurkića spustili smo na podnošljivih minus sedam (41:48). I pored toga do kraja treće četvrtine imali smo ogromnih minus 16. Bilo je 61:45, u ovoj dionici čak 27:10 za domaće. Zakazali smo totalno u napadu, a i u odbrani loše pokrivali i puštali Ruse na otvorenim šutevima.

Mislili smo da gore ne može, ali smo se opet razočarali. Bilo je i minus 28, a jedini je Nurkić pokušavao bar nešto spasiti. Završilo je ogromnih minus 29 (83:54), a u drugom poluvremenu ubacili smo samo 19 poena. 

Kod domaćih najbolji je bio Dimitriy Kulagin sa 17 poena, dok je Zmajeve predvodio više nego dobri Jusuf Nurkić s 19 poena i 15 skokova. 

Itekako se danas osjetilo neigranje kapitena Mirze Teletovića, kao i Andrije Stipanovića, te Alexa Renfroa.

Ne propustite