Sedam razloga zašto će Trump mrziti svoj posao ako bude predsjednik

Svijet
Sedam razloga zašto će Trump mrziti svoj posao ako bude predsjednik
Howard Schweitzer, republikanski strateg, koji je radio u administracijama Georgea W. Busha i Baracka Obame, te kao glavni savjetnik u Export-Import banci SAD-a, koji redovito usko surađjuje s institucijama vlasti, napisao je tekst za Politico u kojem obrazlaže zašto Trumpu predsjednička dužnost možda i neće baš imponirati. Iako to može zvučati jako čudno, piše Schweitzer, postoji čak nekoliko razloga zašto Trump zapravo možda uopće ne želi pobijediti na izborima u studenome. U slučaju da pobijedi, Trump bi mogao zamrziti svaki od sljedećih 1460 dana svoga života.

1. Neće moći dijeliti otkaze

Trump možda misli da će administraciju pokrenuti jednostavnim dijeljenjem otkaza kada procijeni da bi nekoga trebao otpustiti te da će sve izgledati slično kao i u njegovoj reality emisiji Pripravnik. No, državna birokracija nije Trumpova privatna firma.

Kako bi mogao provoditi svoj program, trebat će pomoć hiljada državnih službenika čija su prava zaštićena raznim propisima, a iza njih stoje i sindikalne organizacije. Predsjednički povjesničari su znali pisati o tome kako predsjednici dolaze u Bijelu kuću nepripremljeni, no u slučaju Trumpa stvari bi mogle biti još drastičnije, njega bi sve to moglo daleko više frustrirati. Da bi došlo do otkaza u birokraciji potrebna je cijela procedura, čak i u slučaju da osoba ne odrađuje svoj posao stručno.

Jednako teško je i zapošljavanje ljudi. Svi predsjednikovi ljudi moraju proći određene sigurnosne provjere. Taj proces zna trajati mjesecima, u nekim slučajevima i godinama, što bi naprosto moglo izludjeti menadžera kao Trumpa. Njegovi najviši pomoćnici, kao što je državni sekretar, trebaju pak potvrdu od američkog Senata.

Ne propustite