Sućeska: Cilj mi je da nađem sina, da smirim dušu i njegovu i svoju

Bosna i Hercegovina
Sućeska: Cilj mi je da nađem sina, da smirim dušu i njegovu i svoju
Međunarodni dan nestalih za Amira Sućesku iz sela Presjeka, u čuvenoj Župi višegradskoj, pitomom kraju pored Drine, je kao i svaki drugi dan, prepun tuge i bola za sinom Salkom za čijim posmrtnim ostacima još traga, ali i za komšijama koji su stradali u periodu od 1992. - 1995. godine i za njima se još traga. Zagazio je Amir u osmu deceniju života, iscrpilo ga je traganje ali, kaže, dok je živ neće prestati tražiti.

Međunarodni dan nestalih za Amira Sućesku iz sela Presjeka, u čuvenoj Župi višegradskoj, pitomom kraju pored Drine, je kao i svaki drugi dan, prepun tuge i bola za sinom Salkom za čijim posmrtnim ostacima još traga, ali i za komšijama koji su stradali u periodu od 1992. - 1995. godine i za njima se još traga.

Zagazio je Amir u osmu deceniju života, iscrpilo ga je traganje ali, kaže, dok je živ neće prestati tražiti.

- Moj sin je imao 22 godine, otišao je bez ičega. Meni je cilj da nađem svoga sina. Da smirim dušu, i njegovu i svoju, da ga sahranim onako kako je to red. Tragat ću dok sam živ, nada ne umire - kazao je sa suzama u očima danas novinarima u Sarajevu.

Amirov sin je završio fakultet u Sarajevu, bio među najboljim studentima. Nema dana da ne pomisli na njega. U selu živi sa ženom koja ima 71 godinu. Nije im lako ali ne žele napustiti kuću, sve zarad sjećanja na mrtvog sina. U znak sjećanja na sve stradale stanovnika tog malog mjesta podignuta je u selu i hair-česmu gdje se uče dove pred njihove duše.

Amir Sućeska prisustvovao je danas, na Trgu djece Sarajeva, zajedno s drugim porodicama nestalih i predstavnicima Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba.

Postavljene su siluete koje simboliziraju nestale osobe, a volonteri i porodice nestalih informirali su stanovništvo o naporima koji se ulažu u cilju pronalaska nestalih ali i pozvali nosioce vlasti da ubrzaju proces pronalaska.

(Fena)

Ne propustite