Novi.ba u Parlamentu BiH: Sjednica nastavljena nakon duge pauze, žestoke rasprave oko referenduma

Bosna i Hercegovina
Novi.ba u Parlamentu BiH: Sjednica nastavljena nakon duge pauze, žestoke rasprave oko referenduma
Počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Na samom početku sjednice javio se Denis Bećirović te zatražio da se Parlament ne ogluši na najveće kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U toku je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Dnevni red nije usvojen ni sat i pol nakon početka sjednice. Na samom početku sjednice javio se Denis Bećirović te zatražio da se Parlament ne ogluši na najveće kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Ovaj Parlament se ne bi trebao oglušiti. To se mora zaustaviti svim legalnim sredstvima. Nevezano za Parlament očekujem od međunarodne zajednice, Ustavnog suda i Tužilaštva tražim da rade svoj posao. Stanje u odnosu na 20. juli kada sam predlagao da to bude tačka dnevnog reda se dodatno zakomplikovala. Neki su olako prihvatili negiranje jezika, a predsjednik RS-a već mjesecima čitav narod svodi na vjersku skupinu. I to mu je bilo malo sad je udario i na BiH. Na granici imamo oklopna vozila i demonstriranje sile. Volio bih da se odgovori da li je tačno da su na ovoj vježbi bili i pripadnici zloglasnih Škorpiona – kazao je Bećirović. 

On je predložio i da se na dnevni red uvrsti Informacija Vijeća ministara o nelegalnom zakazivanju, organiziranju i održavanju antidejtonskog i antiustavnog referenduma kojim se razbija Dejtonski mirovni sporazum. Nakon toga je zastupnik SNSD-a u ovom Domu kazao da se danas ne bi trebale razmjenjivati teške riječi te da se nastavi u skladu sa dnevnikm redom. Bećirović je istakao kako je Špirić zakasnio sa reakcijom jer je priliku propustio kada je zakazan referendum.

- Ovakav dnevni red ako ostane on bi mogao da podsjeti na seriju „Selo gori, a baba se češlja“. U ovoj zemlji je vrag odnio šalu i moramo da vidimo kako sačuvati mir u ovoj zemlji – istakao je Bećirović, dodavši da bi najpreča stvar u ovoj zemlji trebala biti da poslanici budu straža i predstraža nad mirnim snovima djece u BiH.

Inicijativa Denisa Bećirovića na kraju nije ni usvojena, a kao što je već navedeno, predložio je da se na dnevni red uvrsti Informacija Vijeća ministara o nelegalnom zakazivanju, organiziranju i održavanju antidejtonskog i antiustavnog referendum kojim se razbija Dejtonski mirovni sporazum.

Zbog nepostojanja entitetske većine iz RS-a ova tačka dnevnog reda nije uvrštena na dnevni red. Bećirović je nakon ovoga u ime Kluba SDP-a kazao da napuštaju ovu sjednicu Predstavničkog doma.

Dok se Momčilo Novaković složio sa Bećirovićem, Senad Šepić, zastupnik SDA u PD PS BiH istakao je da današnja sjednica nije mogla ni početi drugačije.

- Podržavam inicijativu da progovorimo o ovoj važnoj stvari. Mi kao izabrani parlamentarci moramo imati stav i vidjeti gdje idemo. Imamo situaciju da zbog naših lidera ljudi ponovo osjećaju strah. Naši lideri šalju suprotne poruke destabilizacije zveckanjem oružja. Nemojte tražiti od nas da ovdje sjedimo i ponašamo se kao da se ništa ne dešava – kaže Šepić.

Ova sjednica ima samo predizbornu svrhu, tvrde iz kluba SNSD-a, navideći da kada su insistirali da se promjene određene tačke oko Ustavnog suda, to nije urađeno. Zbog toga, tvrde, u BH imamo to što imamo.

Mnogo je spornih pitanja, a na sjednici se govori i o vježbi MUP-ova RS-a i Srbije. Sadik Ahmetović je upitao zašto u vježbu nije bila uključena i SIPA nego samo organi iz manjeg bh. entiteta, a Pandurevićka je odgovorila rekavši da za to nije bilo potrebe jer je i RS dio BiH. 

Ne propustite