Novi.ba pita: Hoće li BiH pokloniti Srbiji skoro 4 miliona maraka?!

Biznis
Novi.ba pita: Hoće li BiH pokloniti Srbiji skoro 4 miliona maraka?!
Opće je poznato da Agrokomerc d.d. Velika Kladuša i država BiH u beogradskom naselju Kotež posjeduju poslovno skladište i zemljište u vrijednosti većoj od 4 miliona maraka.

Opće je poznato da Agrokomerc d.d. Velika Kladuša i država BiH u beogradskom naselju Kotež posjeduju poslovno skladište i zemljište u vrijednosti većoj od 4 miliona maraka.

Ono što je bh. javnosti manje poznato je da će isti ovaj prostor zbog nemara i nebrige bh. vlasti pasti u ruke Srbije. Naime, BiH nikada nije pokrenula adekvatne procedure kojim bi ostvarila prava na ovu imovinu, kao što su to činile sve ostale zemlje bivše SFRJ. Tako je Srbija prošle godine pokrenula stečaj ove firme, a njeni radnici istjerani su na ulicu.

"Na mom mjestu sada sjedi stečajni upravnik, moji radnici i ja smo morali da izađemo iz firme, tako je odlučio Privredni sud u Beogradu", kazala je za Novi.ba Jasmina Stojanović, dugogodišnja direktorica Agrokomerca Beograd.

Ovu firmu do sada su spasili samo njeni radnici korištenjem raznoraznih pravnih rupa jer je Srbija, što je i logično, u više navrata, na razne načine pokušala prisvojiti bh. imovinu.

Jedna od rupa bio je i zajednički dogovor federalne Agencije za privatizaciju i Agrokomerca Beograd da Federacija tuži Agrokomerc Beograd, kako bi se dobilo na vremenu i spriječila objavljena privatizacija firme, a u međuvremenu postigao sporazum Agrokomerca Beograd i federalne Vlade o formiranju zajedničke firme u Beogradu.

S tim u vezi je umjesto Fedracije tužbu Privrednom sudu u Beogradu podnio Agrokomerc d.d. Velika Kladuša, koji je zastupao advokat Šakan Marinko iz Zemuna, a kojeg je angažovala Agencija za privatizaciju FBiH. Ono što je posebno zanimljivo je da Šakana i tadašnjeg direktora Agencije za privatizaciju Šuhreta Fazlića vežu i kumske veze što priči daje poseban karakter. 

Naime, nakon što je na prvom ročištu pred beogradskim Sudom izgubljen spor, iz Agrokomerca ulažili su žalbu na osnovu čega je zakazano novo ročište. I tu nastaje problem jer se na tom ročištu, iz još uvijek, neutvrđenih razloga, nije pojavio ni zakonski, a ni pravni zastupnik Agrokomerca. Tako je Privredni sud u Beogradu ovu tužbu proglasio povučenom. Odmah potom Agencija za privatizaciju Republike Srbije i tamošnji Sud pokrenuli su stečaj beogradskog Agrokomerca.

"Sklapam ruke da se draga gospoda iz Federacije pomjere, ja sam prošle godine dolazila u Sarajevo da se pokušamo dogovoriti, da spasimo Agrokomerc međutim niko nije imao sluha", tvrdi Stojanović. 

Nažalost, jasno je kao dan da je BiH svojom indolentnošću poklonila Srbiji još jedan komad svoje vrijedne imovine.

"Razočarana sam u indiferentnost Vlade Federacije da njih zbilja ne interesuje Agrokomerc, koji je procijenjen na milion i 700 hiljada eura, zašto bi oni prepustili nešto što može da se spasi - dio bi pripao FBiH, dio radnicima i to je najbolja varijanta, a ne da novce uzima neko ko ni jedan dinar nije uložio u to", kazala je Stojanović za Novi.ba.

Činjenica je da je Srbija od ove firme godinama ubirala porez, a na kraju će, prema svemu sudeći uzeti i ono što je ostalo od nje. Neosporiva je činjenica da će zbog neodgovornosti bh. vlasti, kao i u bezbroj drugih sličnih slučajeva, propasti skoro 4 miliona maraka jer se bh. vlastima, samo Bog zna kako, daleko lakše zadužiti i prositi pomoć nego zaštiti i vratiti vlastitu imovinu, kao što su to radile sve ostale zemlje.

U narednim danima objavićemo i drugu strane medalje, odnosno ko će i zašto biti kriv kada BiH izgubi skoro 4 miliona maraka.

Ne propustite