U Iranu postavljen ruski sistem S-300 zbog zaštite nuklearnog postrojenja

Svijet
U Iranu postavljen ruski sistem S-300 zbog zaštite nuklearnog postrojenja
Sistem protuzračne odbrane S-300, nedavno isporučen iz Rusije, postavljen je u središnji dio Irana radi zaštite nuklearnog postrojenja Fordo, objavila je državna tv stanica IRIB.

Sistem protuzračne odbrane S-300, nedavno isporučen iz Rusije, postavljen je u središnji dio Irana radi zaštite nuklearnog postrojenja Fordo, objavila je državna tv stanica IRIB.

Zaštititi nuklearna postrojenja od presudnog je značaja "u svim okolnostima", kazao je IRIB-u general Farzad Esmaili, komandant iranske protuzračne odbrane. "Danas je iransko nebo jedno od najsigurnijih u regiji", kazao je on.

Prizori su emitirani nekoliko sati nakon što je vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei kazao pred generalom Esmailijem i visokim dužnosnicima zračnih snaga da iranska vojna moć ima isključivo odbrambeni cilj.

Postrojenje Fordo, smješteno na planini blizu grada Koma, prestalo je obogaćivati uran nakon što je u januaru stupio na snagu sporazum o iranskoj nuklearnoj energiji sklopljen s velikim silama. Njegovih 1044 centrifuga sačuvano je u svrhu istraživanja, prenosi Hina.

Ne propustite