Kako pripremiti djecu za polazak u školu

Mame i bebe
Kako pripremiti djecu za polazak u školu
Kad god se raspustu bliži kraj, djeci se nikako ne pakuju knjige i torbe, a pomisao na učenje i domaće zadatke često izaziva revolt. Kako da pomognete djetetu da se što bezbolnije nakon perioda razbibrige vrati u stari ritam obaveza, savjetuje Jelena Holcer, diplomirani pedagog i direktor “Škole za roditelje”. obaveze

Kad god se raspustu bliži kraj, djeci se nikako ne pakuju knjige i torbe, a pomisao na učenje i domaće zadatke često izaziva revolt. Kako da pomognete djetetu da se što bezbolnije nakon perioda razbibrige vrati u stari ritam obaveza, savjetuje Jelena Holcer, diplomirani pedagog i direktor “Škole za roditelje”.

1. Napravite dobar plan, tj. organizujte se tako da postepeni prelazak u stari ritam obaveza bude što postepeniji, jer će tada i stres biti najmanji. Pokušajte više nego inače da imate zajedničkih trenutaka sa djetetom. Iako većini djece povratak u školu nije omiljen, pronađite način da djetetu ove dane učinite ljepšim: priredite malu svečanost, otiđite zajedno u bioskop ili na neki drugi način poželite jedni drugima sretan početak još jedne školske godine- objašnjava Holcer.

2. Važno je da djetetu date jasnu podršku, da mu kažete da ćete biti uz njega šta god da se dogodi i da uvijek može da računa na vašu pomoć. Period prilagođavanja i privikavanja na stare obaveze djetetu će biti mnogo lakši ako zna da uvijek može da se osloni na vas. Izbjegavajte rečenice poput “Sada treba samo da učiš” ili „Lako je tebi”, koje samo predstavljaju prepreke u vašoj komunikaciji - savjetuje Holcer.

Polazak u prvi razred velika je promjena u životu i roditelja i djeteta. Umejsto cjelodnevnog igranja i bezbrižnosti dolaze nove obaveze i ozbiljnost.  Ostavite dovoljno vremena i sebi i djetetu da se na ovu promjenu adaptirate. Novi ritam dana, drugačije vršnjačko okruženje, formiranje novog pojma obaveza predstavljaju sastavne elemente adaptacije na školu. Zato, nemojte od djeteta očekivati da ih usvoji odmah. Smatra se da je polazak u školu u tolikoj meri velika promjena, da treba da protekne cijeli prvi razred da bi se moglo smatrati da je adaptacija završena - objašnjava pedagog.

 

Ne propustite