Zašto je rat u Siriji sve gori, i zašto ne može doći do primirja?

Svijet
Zašto je rat u Siriji sve gori, i zašto ne može doći do primirja?
U Siriji nikako da dođe do primirja, piše New York Times u gigantskoj analizi, a niz je razloga zbog kojih možemo vjeorovati da će taj građanski rat potrajati još jako dugo i biti sve gori. “Unatoč vojnim akcijama na području Sirije, mirovnim konferencijama i nedavnoj turskoj ofenzivi na granici, čini se kako samo jedna stvar razvija – patnja Sirijaca”.

U Siriji nikako da dođe do primirja, stoji u velikoj analizi New York Timesa, a niz je razloga zbog kojih možemo vjeorovati da će taj građanski rat potrajati još jako dugo i biti sve gori. “Unatoč vojnim akcijama na području Sirije, mirovnim konferencijama i nedavnoj turskoj ofanzivi na granici, čini se kako samo jedna stvar razvija – patnja Sirijaca”.

Znanstvena istraživanja koja se bave građanskim ratom otkrivaju zbog čega je to tako. Politolozi su se složili kako će sukob u Sriji trajati još barem jedno desetljeće. No, unatoč njihovim pretpostavkama, postoji još mnoštvo faktora zbog čega bi ovaj sukob mogao trajati još duže, biti još nasilniji i zbog čega bi ga, s obzirom na faktore, bilo jako teško zaustaviti.
Sve vodi u jednu slijepi ulicu

Brojni pokušaji uplitanja stranih sila u zaustavljanje ovoga rata samo su utvrdili da sve vodi u jednu slijepu ulicu u kojoj je nasilje jedina opcija, a svi ostali normalni putevi prema postizanju mira su zatvoreni. Radi o se ratu više strana, a ne o ratu između dvije strane koje pokušavaju pronaći put prema rješavanju problema.

Barbara F. Walter, profesorica na Univerzitetu Kalifornija u San Diegu (UCSD) s kojom je razgovarao New York Times, vodeća američka znanstvenica za građanske ratove, nije se mogla prisjetiti sukoba koji su imali sličnu dinamku. “Ovo je jako, jako težak slučaj”, rekla je. Izdvajamo nekoliko ključnih teza NYT-a o tome zašto će rat u Siriji još potrajati.

Ne propustite