Opasno po život: Autosjedalice, ležaljke nisu namijenjene za spavanje djece

Mame i bebe
Opasno po život: Autosjedalice, ležaljke nisu namijenjene za spavanje djece
U dječjoj opremi poput autosjedalica, sjedalica, ležaljki, nosiljki i marama, dojenčad i veća djeca nikako ne bi smjela spavati jer to može dovesti do opasnosti s najtragičnijim posljedicama.

U dječjoj opremi poput autosjedalica, sjedalica, ležaljki, nosiljki i marama, dojenčad i veća djeca nikako ne bi smjela spavati jer to može dovesti do opasnosti s najtragičnijim posljedicama.
Riječ je o opremi koja je dizajnirana isključivo za prijevoz, nošenje, ležanje ili sjedenje manje i veće djece, ali pod strogim nadzorom roditelja. To nije oprema za spavanje. Dojenčad treba spavati na čvrstoj i ravnoj podlozi, i to na leđima, preporučuje Američko pedijatrijsko društvo. Međutim, upravo najviše nesreća s fatalnim posljedicama u prvih 12 mjeseci života djece događa se prilikom spavanja.
Uzrok nesreća gušenje
Navodi to američki The Journal of Pediatrics pozivajući se na rezultate studije u kojoj je dr. Eric K. Batra (Penn State Milton S. Hershey Medical Center) s kolegama revidirao 47 smrtnih slučajeva američke djece u dobi do dvije godine, koji su se od 2004. do 2008. dogodili dok su djeca boravila u sjedalicama, ležaljkama, maramama, i prijavljeni su američkom društvu potrošača (US Consumer Product Safety Commission). 

Uzrok svih tih tragičnih nesreća, osim jednog, bilo je gušenje, i to dvije trećine njih u autosjedalicama, od čega polovica gušenjem pojasevima. Preostali smrtni slučajevi dogodili su se u maramama, ležaljkama i kolicima. Najkraće proteklo vrijeme u kojem je dijete ostavljeno bez nadzora iznosilo je 4 minute.
" Mnogi roditelji upotrebljavaju dječju opremu za prijevoz, nošenje ili ležanje njihovih bebe, ne razmišljajući da pritom postoje velike opasnosti, rekao je dr. Eric K. Batra. Napomenuo je da u pravilno namještenoj autosjedalici u automobilu s djetetom postavljenim u pravilnom položaju – pravilno vezanom i bez jastuka i dekica rizik od gušenja vrlo je mali.
No, suprotno raširenom mišljenju, dizajn autosjedalica i tzv. jaja, kao i ostale dječje opreme za sjedenje i ležanje, nije namijenjen spavanju djeteta bez nadzora, prvenstveno zbog rizika od gušenja," rekao je dr. Batra.
Dojenčad ne bi trebalo držati u tzv. jajima kod kuće. Djeca često nisu pravilno vezana, na dno jaja stavljaju se dekice, jaja se polažu na mekane površine, na stolove itd., a opasnosti koje vrebaju mnogobrojne su, pa čak i ako je jaje položeno na čvrstom podu.

Evo što autori studije poručuju roditeljima prilikom korištenja dječje opreme:
– Ne ostavljajte dijete bez nadzora bilo da su budna ili spavaju.
– Nikada ne ostavljajte dijete u autosjedalici nevezano ili djelomično vezano.
– Autosjedalice i tzv. jaja ne smiju se stavljati na mekanu ili nestabilnu površinu.
– U (auto)sjedalicama, ležaljkama, maramama i kolicima djeca mogu doći u položaje koji mogu onemogućiti normalno i nesmetano disanje. Trake i sigurnosni pojasevi na toj opremi ne mogu spriječiti djecu da dođu u vrlo opasne položaje.
– Osigurati da djeca ne mogu okretati glavu i zaglaviti se u mekanoj posteljini ili izkliznuti iz opreme.
– Marame su posebno opasne zbog svog dizajna i mogućnosti da dijete ostane bez zraka. Ako se marame koriste lice dojenčeta cijelo vrijeme mora biti vidljivo i u položaju da se može poljubiti.
– Nemojte stavljati više od jednog djeteta u jednu maramu.

Ne propustite