Milanović je u pravu - BiH i nije država!

Aktuelno
Milanović je u pravu - BiH i nije država!
Podigla se bh. politička kuka i motika da, kao, osudi izjave Zorana Milanovića što ih je lider SDP-a Hrvatske izgovorio o BiH tokom svog nedavnog susreta sa hrvatskim braniteljima, a koje su, jasno je kao dan, tajno i nezakonito snimljene te plasirane u javnost. Političari sa stranačkim centralama u Sarajevu od Milanovića sada traže izvinjenja, isprike i slične budalaštine primjerene bildanju ugaslog nacionalnog ponosa u još jednoj izbornoj godini. SDP i SDA tu su nekako najglasnije, a za njima ne zaostaju ni manje strančice čiji osnovni smisao postojanja predstavljaju partijska kancelarija, pečat i stranački logo. O zabrinutosti takozvanih političkih analitičara, tih hroničara bosanskohercegovačke postdejtonske zbilje i ubjedljivo najrasprostranjenijem ublehaškom plemenu, da i ne govorimo…

Podigla se bh. politička kuka i motika da, kao, osudi izjave Zorana Milanovića što ih je lider SDP-a Hrvatske izgovorio o BiH tokom svog nedavnog susreta sa hrvatskim braniteljima, a koje su, jasno je kao dan, tajno i nezakonito snimljene te plasirane u javnost. Političari sa stranačkim centralama u Sarajevu od Milanovića sada traže izvinjenja, isprike i slične budalaštine primjerene bildanju ugaslog nacionalnog ponosa u još jednoj izbornoj godini. SDP i SDA tu su nekako najglasnije, a za njima ne zaostaju ni manje strančice čiji  osnovni smisao postojanja predstavljaju partijska kancelarija, pečat i stranački logo. O  zabrinutosti takozvanih političkih analitičara, tih hroničara bosanskohercegovačke postdejtonske zbilje i ubjedljivo najrasprostranjenijem ublehaškom plemenu, da i ne govorimo…

Istina je, u Milanovićevim komentarima o Bosni i Hercegovini nedostaje diplomatskog štiha, ima tu i jezika ulice, pa skoro i psovki, ali ne treba smetnuti s uma da je proskribirani snimak nastao tokom nezvaničnog sastanka lidera hrvatske opozicije i militantnih predvodnika tamošnje HDZ-ove glasačke mašinerije koji su, eto, Zokija lukavo uhvatili u klopku tajnog uhođenja i svjesno počinili krivično djelo. Ovaj snimak svakako nije bio namijenjen za, recimo to tako, bosanskohercegovačku publiku, već se njegovim objavljivanjem nekadašnjeg hrvatskog premijera pokušalo kompromitirati u korist, zna se, HDZ-a na poznatim domoljubnim temama - od Bleiburga do partizana, od ustaša do njihovog zločinačkog pokliča Za dom spremni. Ali eto, ZOKIGATE je više uzburkao bh. političku scenu nego susjednu Hrvatsku.

Ljetno je vrijeme, nedostaje pravih tema, a ispuhao je i početni domoljubni naboj i entuzijazam oko Dodikovog famoznog referenduma. Zato se (ne)pošteni vlasnik Milanovićevog snimka potrudio da nabaci loptu političarima preko granice koji su jedva dočekali da pokažu ko je veći patriota i zaštitnik BiH. A kad je već to tako, red bi bio i da se podsjetimo šta je, ustvari, Milanović izjavio o BiH a da to nismo odranije znali. Posebno je bitno da otkrijemo šta u njegovoj izjavi nije tačno:  

"Ovo u Bosni i Hercegovini je još opasnije. Kako je jedan branitelj rekao big shit... Bosna i Hercegovina nije država, tamo nemaš s kim šta razgovarati... Ja bih, da se mene pita, njih ugurao u EU preko reda, kroz prste jer tamo nema reda, nema poretka. Dodik šuruje s Vučićem, pa se to sad prelama, majke ti mile, na predsjedničkim austrijskim izborima... Nekakav desničar iz austrijske provincije, kako bi dobio glasove Srba u Austriji kojima jako dobro zvuči to da se Srpska Republika odcijepi, da se organizira referendum i tip igra na to. I što ćemo mi ostaviti Hrvate u BiH s Bošnjacima, e pa nećemo... Dakle, imamo posla s negativcima, zapamtite to, to su negativci, to nisu dragi i topli ljudi”.

Dakle, u čemu je problem? Koliko nas zaista smatra da je Bosna I Hercegovina država u punom smislu tog pojma?

Da li se državom može zvati teritorij na kojem se odluke najviše pravosudne instance-Ustavnog suda BiH- ne poštuju? Ne može!

Da li je moguće provesti referendum na polovini ijedne ozbiljne države i tako zadirati u njen Ustav, teritorijalni integritet i suverenitet? Nije moguće!

Da li postoji neka ozbiljna država, kakvom BiH očigledno smatraju patriote iz SDP-a i SDA, koja ima OHR i visokog predstavnika, država čijom sudbinom upravljaju akreditirani ambasadorčići i nižerangirane diplomate? U Evropi ne postoji!

Da li tri člana Predsjedništva države BiH imaju jedinstven stav oko bilo kojeg važnog pitanja? Nemaju!

Da li ima moderne i stabilne države čiji parlament mjesecima ne zasjeda, a državna vlada ništa ne radi? Nema takve države!

Postoji li država čiji politički lideri ključne odluke za njenu sudbinu donose u kafanama i restoranima? Ne postoji!

Da li su političari u BiH, kako to Milanović ispravno tvrdi, negativci? Jok, eto pozitivci su!

Moglo bi se još dugo nabrajati ali za to nema nikakve realne potrebe. Milanović je samo rekao ono što svi mi mislimo, ali nemamo hrabrosti naglas izgovoriti. Zato je valjda dobro što je zagrebački šef SDP-a ovoga puta govorio i u naše ime…

Ne propustite