Ostanite mlade i nakon četrdesete: Evo šta da jedete

Praktična žena
Ostanite mlade i nakon četrdesete: Evo šta da jedete
Ne tako davno, smatralo se da je za osobe u 40-ima kasno da počnu sa vježbanjem. Danas, zahvaljujući sve većoj osvještenosti, većina žena upravo u zrelim godinama intenzivno vježba i živi punim plućima. Tako i u ovim "najboljim godinama", kako ih mnogi nazivaju, žene ostaju vitalne i usporavaju procese starenja, svjesne svojih životnih potencijala. Čak i ako ste duboko zagazili u četrdesete, nikada nije kasno da poradite na vašem životnom stilu i navikama. Imajte na umu da su za dobru formu i osjećaj zadovoljstva ključne dvije stvari - ljubav prema sebi i tjelesna aktivnost.

Ne tako davno, smatralo se da je za osobe u 40-ima kasno da počnu sa vježbanjem. Danas, zahvaljujući sve većoj osvještenosti, većina žena upravo u zrelim godinama intenzivno vježba i živi punim plućima. Tako i u ovim "najboljim godinama", kako ih mnogi nazivaju, žene ostaju vitalne i usporavaju procese starenja, svjesne svojih životnih potencijala.

Čak i ako ste duboko zagazili u četrdesete, nikada nije kasno da poradite na vašem životnom stilu i navikama. Imajte na umu da su za dobru formu i osjećaj zadovoljstva ključne dvije stvari - ljubav prema sebi i jtelesna aktivnost.

Promjene kroz koje vaše tijelo prolazi u kasnim četrdesetima normalne su i iako ih ne možete izbjeći, dobrim navikama možete ih usporiti. Umjesto da vas te promijene obeshrabre, prihvatite ih i iskoristite kao pozitivan podsticaj.

1. Ljubav prema sebi
Mnogi poistovećuju ljubav prema sebi s narcizmom, no to je pogrešno uverenje. Ako ne volite sebe i smatrate se manje vrednim, manje zaslužnim ili sposobnim, jednostavno ne možete živeti kvalitetno. Osim toga, da biste mogli pružiti ljubav drugima, prvo morate da zavolite sebe. Redovno negujte vaše telo i duh, priuštite sebi osećaj sreće i odvojite vreme koje će biti posvećeno samo vama.

Svakog dana izdvojite barem nekoliko trenutaka kada ćete isključiti mobilni i kompjuter, kako biste bili usredsređeni sami na sebe, u potpunoj tišini.

2. Pravilna ishrana

Budući da se s godinama usporava vaš metabolizam, trebalo bi da smanjite broj kalorija. Ali važno je i da ne preskačete doručak kako ne biste tokom dana imali napade gladi.

Obroke obogatite: belančevinama (10 – 35% dnevnog unosa kalorija) - za dobro pamćenje, vitaminom D (400 – 1000 IU) i kalcijumom (1000 mg na dan) - za očuvanje kostiju, vlaknima (21 do 38 grama na dan) – za dobru probavu.

Ne propustite