U RS-u stare priče: Bosanski jezik za zubima

Bosna i Hercegovina
U RS-u stare priče: Bosanski jezik za zubima
Dok se roditelji djece u Federaciji BiH spremaju za početak nove školske godine, roditelji djece u Republici Srpskoj nastavljaju borbu za upisivanje bosanskog jezika u đačke knjižice. Prvi koji su krenuli u borbu protiv diskriminacije bili su roditelji iz Konjević Polja kada je njihovoj djeci u knjižice umjesto bosanskog upisan "jezik bošnjačkog naroda".

Dok se roditelji djece u Federaciji BiH spremaju za početak nove školske godine, roditelji djece u Republici Srpskoj nastavljaju borbu za upisivanje bosanskog jezika u đačke knjižice.

Prvi koji su krenuli u borbu protiv diskriminacije bili su roditelji iz Konjević Polja kada je njihovoj djeci u knjižice umjesto bosanskog upisan "jezik bošnjačkog naroda".

Muhidin Omerović, jedan od predstavnika roditelja djece iz Konjević Polja za Novi.ba je potvrdio da će djeca iz ovog mjesta i ove godine svoje školovanje nastaviti u edukativnom centru u Novoj Kasabi.

"Naša djeca će školsku godinu započeti u edukativnom centru u Novoj Kasabi i ovo će biti već četvrta godina kako naša djeca uče po nastavnom planu Kantona Sarajevo. Mi roditelji smo uradili sve što smo mogli, organizovali smo nastavu da djeca ne bi gubila školsku godinu, a sudski procesi protiv škole i ministarstva su u proceduri", navodi Omerović. 

Omerović je dodao i da jedan broj roditelja sprema tužbe protiv direktora škola jer direktori nemaju nikakav pisani trag da im je naređeno da u knjižice umjesto bosanskog jezika upisuju "jezik bošnjačkog naroda". 

Diskriminacija Bošnjaka i njihovog prava na jezik je postao problem širom Republike Srpske, što je za naš portal potvrdio i načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković.

"Bitka koju su započeli roditelji u Konjević Polju je sada i pred roditeljima u ostatku RS-a. U Srebrenici je sada i zvanično u đačke knjižice upisan "jezik bošnjačkog naroda" što je apsolutna diskriminacija i predstavlja kršenje odluke Ustavnog suda BiH", navodi Duraković.

Duraković navodi da je na sastancima roditeljima iz Zvornika, Janje i drugih mjesta u RS dogovoreno pokretanje pravnih sporova za koje su sigurni da će ih dobiti.

 "Ovo je bitka Bošnjaka povratnika u entitetu RS koja će dugo trajati, ali naša djeca će nastaviti ići u školu jer ovo je bitka koja se može dobiti unutar školskih klupa", zaključuje Duraković.

 

 

 

 

 

 

Ne propustite