Cyber kriminalci ukrali milijardu dolara

Internet
Cyber kriminalci ukrali milijardu dolara
Najmanje 100 banaka i finansijskih institucija bili su mete cyber pljačke u kojoj je ukradeno milijardu dolara, navodi se u izvještaju kompanije za bezbjednost na internetu Kaspersky.

Najmanje 100 banaka i finansijskih institucija bili su mete cyber pljačke u kojoj je ukradeno milijardu dolara, navodi se u izvještaju kompanije za sigurnost na internetu Kaspersky.

U izvještaju se navodi da su napadi počeli 2013. godine, ali i da još traju, a cyber banda ima članove u Rusiji, Ukrajini i Kini.

Kaspersky navodi da sarađuje u istrazi koju vode Interpol i Europol.

Napadi su uslijedili u 30 zemalja, uključujući finansijske kompanije u Rusiji, SAD-u, Njemačkoj, Kini, Ukrajini i Kanadi.

"Ovi napadi ukazuju na činjenicu da će kriminalci iskoristiti bilo kakvu ranjivost u bilo kakvom sistemu", izjavio je Sanjay Virmani, direktor Interpolovog centra za digitalni kriminal.

Kaspersky navodi da su kriminalci u ovom slučaju prešli u novu fazu, pošto kradu novac direktno od banaka i izbjegavaju krajnje korisnike.

Banda, kojoj je Kaspersky dao ime "Carbank", koristila je kompjuterske viruse da bi zarazila mreže firmi zlonamjernim softverom.

To joj je omogućilo pristup video sistemima za nadzor i snimanje svega što se prikazuje na kompjuterskim ekranima službenika finansijskih kompanija.

Kriminalci su u nekim slučajevima bili u mogućnosti prebaciti novac sa računa banaka na svoje račune ili, čak, narediti bankomatima da izbace novac u određeno vrijeme.

Kaspersky navodi da je prosječna pljačka banaka trajala između dva i četiri mjeseca i da je svaki put ukradeno do deset miliona dolara.

Međunarodno tijelo koje upozorava banke na aktivnosti hakera saopćilo je da je u januaru obaviješteno o izvještaju kompanije Kaspersky i da njegovi članovi preduzimaju mjere da bi spriječili ovakve kriminalne aktivnosti i sveli na minimum posljedice po korisnike.

Ne propustite