Četrdeset osoba poginulo u poplavama

Svijet
Četrdeset osoba poginulo u poplavama
Velike poplave koje haraju Indijom pogoršale su se jer je vodostaj nekoliko rijeka, uključujući Ganges, dodatno porastao zaprijetivši da će poplaviti nova područja, kazali su indijski dužnosnici.

Velike poplave koje haraju Indijom pogoršale su se  jer je vodostaj nekoliko rijeka, uključujući Ganges, dodatno porastao zaprijetivši da će poplaviti nova područja, kazali su indijski dužnosnici.

Do sada je diljem zemlje poginulo 40 ljudi, najviše u središnjoj državi Madhyji Pradesh, objavila je televizija NDTV.

Nacionalne snage za pomoć u katastrofama poslale su 60 ekipa koje danonoćno nastoje pomoći ljudima u državama Uttar Pradesh i Bihar, rekao je voditelj organizacije O. P. Singh. Spašeno je više od 26.000 ljudi. Nakon deset godina suše, regija Bundelkhand u Uttar Pradeshu sada je pogođena poplavama, prenosi NDTV-u.

U toj je regiji jedna žena rodila u čamcu kojim su je spašavali iz odsječenog sela.

Ganges je poplavio velike gradove kao što su Varanasi, Allahabad i Patna. U svetom gradu Varansiju voda se popela gotovo do prvog kata hramova i zgrada duž poznatih stepenica na obali rijeke. U okrugu Chapri u Biharu poplavljene su ceste pa ljudi bježe u viša područja.

Od početka monsunskih kiša u Indiji do sada je poginulo više od 200 ljudi, po službenim podacima. Najteže pogođene države su Assam, Zapadni Bengal, Gujarat i Rajasthan.

(Agencije)

Ne propustite