Ruska inspekcija završila rigoroznu kontrolu bh. poljoprivrede

Bosna i Hercegovina
Ruska inspekcija završila rigoroznu kontrolu bh. poljoprivrede
Koliko je posjeta bila ozbiljna i temeljita, dovoljno govori podatak da je jedan od inspektora plantaže voća u Hercegovini od nekoliko stotina hektara prešao pješke, a nije želio upotrijebiti raspoloživa vozila.

Ruska inspekcija "Roseljhoznadzor" izvršila je detaljnu dvodnevnu kontrolu i analizu bh. proizvođača i firmi koje se bave izvozom voća i povrća u Rusiju.  

Sada svi čekaju izvještaj, jer tek tada će biti poznato hoće će li BiH ponovo u Rusiju moći da izvozi ove proizvode.

Inspekcija je bila i u nadležnim institucijama, a primarni zadatak im je bio obilazak proizvodnih kapaciteta bh. voćara i povrtlara. Najviše pažnje su posvetili proizvođačima koji su u posljednje vrijeme značajno povećali količinu izvezenog voća i povrća u Rusiju.

Tražili su statističke podatke od nadležnih institucija, ali i samih proizvođača. Pored toga, tražili su i analizirali podatke o proizvodnji, uvozu i izvozu voća i povrća iz BiH u posljednjih nekoliko godina, kako bi se uvjerili da se reeksport voća i povrća nije vršio iz zemalja koje su Rusiji uvele trgovinske sankcije.

Zanimljivo je da je jedan od ruskih inspektora plantaže voća u Hercegovini od nekoliko stotina hektara prešao pješke, a da nije želio upotrijebiti raspoloživa vozila. Bh. poljoprivrednici su potvrdili da je kontrola bila zaista rigorozna. 

(Novi.ba)

 

Ne propustite