Ruska fitosanitarna inspekcija danas u RS-u

Bosna i Hercegovina
Ruska fitosanitarna inspekcija danas u RS-u
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a Stevo Mirjanić razgovarao je danas s ruskim fitosanitarnim inspektorima koji borave u Bosni i Hercegovini kako bi provjerili funkcionalnost fitosanitarnog sistema.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a Stevo Mirjanić razgovarao je danas s ruskim fitosanitarnim inspektorima koji borave u Bosni i Hercegovini kako bi provjerili funkcionalnost fitosanitarnog sistema.

Resorni entitetski ministar je, kako je saopćeno, izrazio zadovoljstvo dolaskom ruske delegacije, ističući da je RS-u stalo da se uspostavi pravu, dugoročnu privrednu saradnju sa Ruskom Federacijom i da taj entitet želi da ispunjava sve standarde koje zahtijeva ruska strana. 

Inspektori Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije "Rosselkhoznadzor" danas borave u banjalučkoj regiji gdje će posjetiti nekoliko proizvođača voća i povrća.

Težište inspekcije, kako navode iz Uprave za zaštitu zdravlja bilja, ipak će biti na proizvođačima i izvoznicima, kao i na fitosanitarnoj inspekciji.

"Bit će neophodno dokazati da je bilje (voće i povrće) koje se izvozilo ili izvozi porijeklom iz BiH i da se ne radi o reeksportu iz država koje su uvele trgovinske sankcije Rusiji", saopćeno je ranije iz te uprave.   

(Novi.ba)

 

Ne propustite