POSLJEDNJI POZDRAV VELIKOJ GLUMICI I DAMI: Najpoznatije uloge Mire Stupice

Lifestalgija
POSLJEDNJI POZDRAV VELIKOJ GLUMICI I DAMI: Najpoznatije uloge Mire Stupice
Mira Stupica, jedna od najcjenjenijih srpskih pozorišnih, filmskih i televizijskih glumica, koju često prate epiteti najveće srpske glumice, preminula je danas u 93. godini života.

Mira Stupica, jedna od najcjenjenijih srpskih pozorišnih, filmskih i televizijskih glumica, koju često prate epiteti najveće srpske glumice, preminula je danas u 93. godini života.

Glumica je pretrpjela težak moždani udar, drugi po redu ove godine, operisana je, ali nije uspjela da se oporavi. Prvi je imala u martu nakon koga joj je stanje stabilizovano. 

U javnosti se posljednji put pojavila u aprilu prošle godine, na Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta, teatra koji je osnovao njen suprug Bojan Stupica. Sticajem okolnosti, sljedeće nedjelje trebalo je da predsjedava žiriju za dodjelu nagrade "Žanka Stokić".

miraaa

Bila je prvo od četvoro djece Radomira Todorovića, rodom iz Orašca, i Danice, rođene Stanišić iz Livna. Njeni biografi bilježe da su dva brata, Predrag i Zoran, umrli sa svega dvije i tri godine, a nekoliko godina potom u Beogradu je rođen treći brat - Bora. U Gnjilanu je, sa svega četiri godine, gledala i prvu pozorišnu predstavu - "Boj na Kosovu" u izvođenju neke putujuće trupe.


Porodica se potom seli u Gornji Milanovac, na novo službovanje, gdje joj 1932. godine od tuberkuloze umire otac. Samohrana majka Danica sa djecom odlazi u Aranđelovac, a potom i Beograd, gdje će se Mira prepustiti magiji pozorišta. Ostalo je legenda o stasavanju najveće srpske dramske umjetnice.

Godine 2000. objavila je svoje memoare "Šaka soli". Knjiga je proglašena najčitanijom knjigom u 2001. godini.

Svoju prvu filmsku ulogu imala je u ekranizaciji Bakonja fra Brne u režiji Fedora Hanžekovića, 1951. godine. Od tada je dala pedesetak televizijskih i filmskih uloga, uvijek ostajući vijerna pozorištu.

Poslije smrti Bojana Stupice, koga i dalje veoma često pominje kao najznačajniju osobu i svom životu, udala se za političara Cvijetina Mijatovića, 1973.Cvijetin Mijatović je kasnije postao predsjednik predsedništva SFRJ. Mira je šaljivo prokomentarisala svom bratu, Bori Todoroviću, koji je kao mali želio da se Mira uda za kralja: "U socijalizmu, nažalost, nema kralja, ali ja sam se udala za predsjednika države. Razumi, uradila sam najviše što sam mogla, u datim okolnostima!"

miraa

Tokom proslave 60 godina njenog profesionalnog rada, 2001. godine, kolege i koleginice su je prozvali "najvećom srpskom glumicom prošlog vijeka. Mira Stupica je odgovorila da titula ne pripada njoj, već da je najveća pozorišna srpska glumica "nepravedno zaboravljena" Žanka Stokić i predložila je osnivanje nagrade "Velika Žanka". Nagrada je počela da se dodeljuje 2003. godine, a Mira Stupica je doživotna predsjednica žirija koji dodeljuje nagradu najistaknutijim glumicama srpskog pozorišta.


U nastavku prisjetite se jednih od najpoznatijih uloga:

Ne propustite