Rusi uhapsili svog državljanina koji je planirao teroristički napad

Svijet
Rusi uhapsili svog državljanina koji je planirao teroristički napad
Policija je uhapsila osumnjičenika za teroristički u Samari, centralna Rusija, rekao je policijski izvor ruskim medijima. Zakletva tzv. islamskoj državi, kalašnjikov, i pet blokova TNT-a nađeni su u njegovom apartmanu, a on je pritvoren zbog sumnje da je planirao teroristički napad.

Policija je zbog dojave o potencijalnom terorističkom napadu uhapsila jednu osobu u Samari, centralna Rusija, rekao je policijski izvor ruskim medijima. Zakletva tzv. islamskoj državi, kalašnjikov, i pet blokova TNT-a nađeni su u njegovom apartmanu, a on je pritvoren zbog sumnje da je planirao teroristički napad.

Muškarac je ruski državljanin, rođen 1982. godine, javlja Russia Today (RT).  Tokom racije na dom osumnjičenog policija je pronašla kalašnjikov, municiju, 5 blokova  TNT-a težine 1.8 kg i upute za izradu improviziranih eksplozivnih naprava.

Službenici su zaplijenili zakletvu tzv. islamskoj državi i smjernice za članove terorističke grupe kao i druge ekstremističke materijale zabranjene u Rusiji. Pritvorenik je priznao da je planirao teroristički napad i trenutno daje izjavu u policiji. Osumnjičeni se nalazio na potjernici već neko vrijeme, potvrđuju novinske agencije. 

Podsjećamo, u srijedu su dva muškarca naoružani sjekirama i pištoljima napala policijsku stanicu u Moskvi, a dva policajca su teško povrijeđena. Oba napadača su nakon incidenta ubijena. 

Policija ih je identificirala kao stanovnike regije Sjevernog Kavkaza a istražitelji pokušavaju saznati motive napada. 

Istraga o ovom napadu je još u toku.

(Novi.ba)

Ne propustite