Obdanište: Zdravo i dobro okruženje za vaše mališane

Mame i bebe
Obdanište: Zdravo i dobro okruženje za vaše mališane
Prvu godinu očekujte svašta, ali znajte da će se unatoč svemu vaše dijete prilagoditi puno bolje no što roditelji očekuju, jer djeca su puno jača nego što mislite Dijete još nije krenulo u obdanište, ali sat polako otkucava

Prvu godinu očekujte svašta, ali znajte da će se unatoč svemu vaše dijete prilagoditi puno bolje no što roditelji očekuju, jer djeca su puno jača nego što mislite    Dijete još nije krenulo u obdanište, ali sat polako otkucava.

Po prvi put ostavit ćete svoje dijete nekome na čuvanje – nekome ko će istovremeno čuvati i paziti na desetke mališana i vi se s razlogom bojite. Nemojte. Vrtić je divno iskustvo i vašem će djetetu donijeti brojne prednosti, no kako je svaki početak težak, tako vjerovatno ni vaš neće biti kao po loju. I to je normalno. No, djeca se puno brže naviknu na sve pa će se tako naviknuti i na vrtić. Neko prije, neko kasnije, no kako tete kažu – nakon mjesec-dva cijela ekipa već je složna i sretna u takvom kolektivu. Naravno da vas osim te psihološke more o odvajanju djeteta sada plaše, posebno jer tome dodajete i one klasične bojazni o stalnoj bolesti, o bakterijama koje kruže obdaništima, ali znajte – i to je normalno. I vaša bojazan i bakterije. Jednostavno – period obdaništa, posebno prva godina boravka, donijet će vam dosta iznenađenja – mahom dobra, ali tu i tamo i loša. Ali, ako shvatite da je sve to za dobrobit vašeg djeteta, vjerujte – bit ćete sretni baš kao i vaše dijete svako jutro kada se rastanete ispred njihove vrtićke (jasličke) grupe. Jer doista – puno je prednosti koje ćete sigurno s vremenom uočiti i sami:

Djeca se lako i brzo socijaliziraju Dijete koje je do svoje druge godine, što je kod nas nekako najčešća dob do koje djeca već kreću u obdanište, već nauče socijalizirati – prirodno i s lakoćom. Doduše, morate znati da se u toj dobi djeca ne vežu toliko uz svoje prijatelje niti su im oni toliko važni – važne su tete, zamjena za mame i tate, pa ako vaše dijete na prvu klikne barem s jednom tetom – ne očekujte ništa više od radosti zbog odlaska. Prve dvije godine tete će doista biti najvažnije, ali će se s vremenom djeca sasvim prirodno oslobađati i prema svojim prijateljima – puno brže i puno lakše od djece naučene na bake, djedove i tete čuvalice. Tako će već sa tri godine sklapati prijateljstva gdje god da dođu, a u predškolskoj dobi već će im biti sasvim normalno biti dio velikog društva – upoznavati novu djecu i sklapati čvršća prijateljstva. Ali znajte i ovo – ako vaše dijete s prvim danima pokaže veliku radost zbog obdaništa i svih tih novina, velika je vjerovatnoća da će kad-tad ući u fazu kada neće željeti ići, kada će pričati da ga tamo niko ne voli, da se boji – sve je to faza koju djeca savim normalno prolaze. Lakše se odvajaju od roditelja Mnoga djeca svoje prvo stvarno odvajanje osjete tek s polaskom u obdanište. U vrijeme prilagodbe to odvajanje nije baš lako, no znajte da odvajanje zapravo puno teže pada roditeljima nego djeci.

Ako već sada znate da će i kod vas biti tako – odlično! – jer to znači samo jedno – vaše će dijete tu “traumu” proći lakše nego vi, važno je samo da im ne pokažete koliko vi patite. O obdaništu uvijek govorite s veseljem, hvalite tete pred djetetom, podsjećajte ih na sve one nove igračke s kojima će se igrati i dijete će već nakon sedmice-dvije s mahanjem i osmijehom ulaziti u grupu. A kako bi ih već sada pripremili na taj veliki dan pokušajte već sada – nekoliko sedmica prije polaska, malo otpustiti svoje dijete jer ako će iz vašeg čvrstog zagrljaja morati odmah prijeći na boravak negdje bez vas – bit će im samo teže prilagoditi se. Djeca su itekako fleksibilna Ako mislite da se vaše dijete neće dobro snaći u kolektivu gdje će sve morati dijeliti s drugom djecom, velika je vjerovatnoća da se varate, jer djeca jesu fleksibilna i djeca se doista vrlo brzo naviknu na nešto novo. Možda mislite da vaše dijete mora iste sekunde dobiti piti ako je žedno, ako mislite da im se mora odmah promijeniti pelena čim se napuni do pola – nemojte da vas takve stvari plaše. Oni će dobiti sve što im je potrebno, a čak i najnestrpljivija djeca ubrzo će shvatiti da u odaništu vrijede neka nova pravila i tome će se prilagoditi čak i ako će u vašem domu još dugo biti prvi i najvažniji za sve što trebaju.

Mnogi se roditelji čude kako djeca u vrtiću ne pokazuju neku svoju specifičnu narav po kojoj su “poznati” u svojoj obitelji, a to je samo zato što jako rano shvate da u obdaništu moraju igrati po tetinim pravilima koja su prilagođena kolektivu, a ne samo jednoj individui. I to ne znači da će zbog toga nužno postati bolji ili drugačiji – kod kuće će i dalje živjeti po kućnim pravilima i navikama. Lakši i bolji pristup igri i edukaciji Obadništa nisu zamišljena kao mjesta gdje neko čuva dijete. Svako obdanište ima tačno određen plan i program prilagođen svakoj dobi, pa se tako s početkom svake godine kreće raditi po zacrtanom planu. On se može činiti da ne pruža ništa više od igre i brige za dijete, ali ne – u svakoj igri krije se važna edukacija za dijete. Počevši od rada na njihovoj samostalnosti, do učenja svega što dijete određene dobi već može savladati. Zato znajte da dok ste vi na poslu, a dijete na sigurnom uči svašta novog, popodne će vam ostati slobodno za igru i maženje. Znajte da su bakterije jako dobre Mnogi roditelji misle da će upisom djeteta u obdanište kada je ono već starije od tri-četiri godine izbjeći česte bolesti jer će starije dijete već imati jači imunološki sistem od mlađe djece, ali – ne možete biti više u krivu. Imunološki sistem ne gradi se tako da dijete bude zaštićeno, već naprotiv – “gurnuto” među razne bakterije, prehlade, cureće nosiće i viruse.

Zbog toga je prva godina često i godina čestih bolesti, ali znajte – čak i da ste dijete prvi put poslali u vrtićki kolektiv s pet godina i tada bi mu ta prva  godina bila vrlo slična. Zato se nemojte bojati bolesti – svaka prehlada učinit će dobro imunitetu i vaše će dijete već s drugom godinom biti puno imunije na razne bolesti. Naravno, uvijek možete očekivati i komplikacije u vidu onoga kada se bolest lijepi na bolest – od prehlade na bronhitis pa moguću upalu pluća zbog čega bi vaše dijete moglo biti više odsutno nego prisutno u obdaništu, ali ni to nije neuobičajeno. Jednostavno, prvu godinu očekujte svašta, ali znajte da unatoč svemu vaše dijete jednostavno mora proći i takvu “zdravstvenu” prilagodbu. Zato na nju gledajte pozitivno – imunološki sistem vaše djeteta sada trenira da vašem djetetu kasnije pružiti bolju zaštitu.

(index.hr)

Ne propustite