OHR-a o referendumu u RS-u: Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH nisu švedski sto

Bosna i Hercegovina
OHR-a o referendumu u RS-u: Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH nisu švedski sto
“U Ustavu BiH jasno stoji da su odluke Ustavnog suda BiH ‘konačne i obvezujuće’ za sve organe vlasti u Bosni i Hercegovini, uključujući i institucije Republike Srpske i njen Ustavni sud. Planiranim referendumom, organi vlasti Republike Srpske bi otvoreno odbili ispoštovati ovu odredbu Dejtonskog mirovnog sporazuma, tražeći od građana Republike Srpske da odlučuju o pitanju o kojem je Ustavni sud BiH već donio odluku i da, u suštini, podrže stav koji je već proglašen neustavnim“, rekao je Marijo Brkić, glasnogovornik OHR-a.

“U Ustavu BiH jasno stoji da su odluke Ustavnog suda BiH ‘konačne i obvezujuće’ za sve organe vlasti u Bosni i Hercegovini, uključujući i institucije Republike Srpske i njen Ustavni sud. Planiranim referendumom, organi vlasti Republike Srpske bi otvoreno odbili ispoštovati ovu odredbu Dejtonskog mirovnog sporazuma, tražeći od građana Republike Srpske da odlučuju o pitanju o kojem je Ustavni sud BiH već donio odluku i da, u suštini, podrže stav koji je već proglašen neustavnim“, rekao je Marijo Brkić, glasnogovornik OHR-a.

U OHR-u su se osvrnuli i na najavu održavanja referenduma u Srebrenici te o izdvajanju ove opštine iz sastava Republike Srpske.

“Bit ćemo potpuno jasni: bilo kakva diskusija o teritorijalnom otcjepljenju bilo kojeg dijela BiH, na bilo kojem nivou, u trenutnim okolnostima krajnje je nedobrodošla, i zasigurno ne doprinosi sveukupnoj stabilnosti i napretku ove zemlje. Razumijemo frustriranost SDA kada je u pitanju referendum u Republici Srpskoj, kao što razumijemo i frustriranost u Republici Srpskoj u vezi sa pitanjem praznika ‘Dana RS’, ali referendumi koji unose razdor nisu put naprijed ni u jednom slučaju“, glasi odgovor na upit N1.

Organi u RS reagirali na ovaj prijedlog referenduma pozivanjem na Dejtonski mirovni sporazum – što je potpuno ispravno, ali je žalosno što ignorišu Dejtonski sporazum kada je u pitanju referendum o Danu RS – stoji u saopštenju.

“Poruka svima je da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH nisu ‘švedski sto’ s kojeg se mogu izabrati oni elementi koji se nekome sviđaju, a ignorisati oni koji se ne uklapaju u trenutnu političku agendu. Podsjećamo da je Vijeće za provedbu mira još 2007. godine dalo svoj stav o ovom pitanju, da neće prihvatiti nikakve promjene niti pozive na promjene do kojih bi se došlo kršenjem važećih ustava i zakona. Stoga pozivamo sve strane da poštuju ustavni poredak BiH i da rade zajedno u interesu svih njenih građana.”

 

 

Ne propustite