Stiže najveća suša u proteklih 1.000 godina

Naučnici upozorili: Velika katastrofa prijeti SAD-u

Objavljeno:14.02.2015 - 18:54
A A A Times Arial

Istraživači upozoravaju SAD da postoji velika mogućnost da velike suše zadese ovu državu, osim ako se ne djeluje brzo i odgovorno povodom klimatskih promjena.

Od početka ovog vijeka jugozapad SAD-a je bio u sušama više od decenije, a prošle godine najtopliji talas je zadesio Kaliforniju. Međutim, kako naučnici kažu to, nije ništa u odnosu na ono što slijedi.

U stručnom časopisu "Napredna nauka" objavljen je članak da se u narednih 35 godina očekuju nezapamćene suše u centralnim i jugo-zapadnim dijelovima Sjedinjenih Država.
Za takve drastične promjene naučnici krive klimatske promjene.

"Skoro svaka godina biće sušna krajem 21. vijeka u poređenju s onim što danas mislimo da su normalni klimatski uslovi", rekao je Ben Cook iz Nasinog instituta za svemirska istraživanja, prenosi Telegraf.

Duži sušni periodi bi mogli totalno uništiti usjeve, kao i da automatski cijena hrane drastično poraste. To bi direktno uticalo na više od 60 miliona ljudi od San Dijega do San Antonija i od Oklanda do Omaha koji sve više oskudjevaju za vodom za piće vodom.

Naučnici kažu da će mega - sušom biti naročito pogođeni pustinjski gradovi kao što su Las Vegas i Feniks. Također može prouzrokovati velike požare i sušenje vegetacije.

Prošle godine u ovo vrijeme administracija američkog predsjednika Baracka Obame odobrila je paket pomoći u iznosu od 200 miliona dolara za Kaliforniju kao pomoć za obnovu od velikih suša koje su zadesile taj region. Taj novac će biti i od velike pomoći za unapređivanje zaštite od suše.

  
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU: