Milorad Dodik danas u Srebrenici

Bosna i Hercegovina
Milorad Dodik danas u Srebrenici
Predsjednik Republike Srpske Milora Dodik obratit će danas građanima Srebrenice u Domu kulture. Obraćanje Dodika planirano je za 10 sati. Posjeta Dodika Srebrenici odvija se mimo saradnje sa lokalnim vlastima. Tačnije, Dodik nije obavijestio općinskog načelnika Ćamila Durakvića o svojoj posjeti Srebrenici.

Predsjednik Republike Srpske Milora Dodik obratit će danas građanima Srebrenice u Domu kulture. Obraćanje Dodika planirano je za 10 sati.

Posjeta Dodika Srebrenici odvija se mimo saradnje sa lokalnim vlastima. Tačnije, Dodik nije obavijestio općinskog načelnika Ćamila Durakvića o svojoj posjeti Srebrenici.

Srebrenica je ponovo došla u fokus prije nekoliko dana, nakon što su bošnjački predstavnici najavili da će raspisati referendum o izlasku Srebrenice iz RS, jer vlasti ovog bh. entiteta ne poštivaju njihova prava. Referendum o Srebrenici bio bi odgovor na referenudum u RS kojeg je Dodik najavio za 25. septembar, a referendumsko pitanje odnosit će se na to da li građani u RS žele da se 9. januar obilježava kao Dan RS. Ustavni Sud BiH ranije je donio odluku po kojoj se 9. januar ne može bilježavati kao Dan RS, već entitetske vlasti trebaju odrediti neki drugi datum.     

Prije 21. godinu vojska i policija Republike Srpske, otpomognuta jedinicima iz Srbije, počinile su genocid nad više od 8.000 Bošnjaka. Genocid je od više međunarodih tijela ocijenjen kao jedna od najvećih na tlu Evrope nakon drugog svjetskog rata. Ipak, vlasti u RS i Srbije još vijek ne žele priznati genocid, nakon čega su predstvnici Bošanjaka počeli razmatrati referendum kao ociju o izlasku ove općine iz RS, piše Patria.

Ne propustite