Zašto biste trebali iskoristiti sezonu lubenica

Praktična žena
Zašto biste trebali iskoristiti sezonu lubenica
Lubenice, koje i dalje najčešće tretiramo kao voće, možemo skoro tokom cijele godine naći u supermarketima, međutim – treba ih jesti isključivo ljeti, od juna do avgusta. Lubenica će nas osvježiti, ali i snabdeti dragocijenim materijama, hidrirati i detoksikovati naš organizam, a samim tim doprineti boljem zdravlju i vitkoj liniji.

Lubenice, koje i dalje najčešće tretiramo kao voće, možemo skoro tokom cijele godine naći u supermarketima, međutim – treba ih jesti isključivo ljeti, od juna do avgusta. Lubenica će nas osvježiti, ali i snabdeti dragocijenim materijama, hidrirati i detoksikovati naš organizam, a samim tim doprineti boljem zdravlju i vitkoj liniji.

LUBENICA RIZNICA ANTIOKSIDANSA
Danas se mnogo govori o značaju antioksidansa u spriječavanju karcinoma, kardiovaskularnih i mnogih drugih bolesti. Riječ je o borcima protiv slobodnih radikala, a lubenica je upravo jedan od najboljih izvora ovih dragocjenih fito-nutrijenata, medu kojima se posebno ističu vitamin C, likopen i betakaroteni. Likopen dokazano spriječava razvoj raka pluća, prostate i dojke te štiti srce i krvne sudove od oštećenja.

LUBENICA SNIŽAVA KRVNI PRITISAK
Lubenica je bogata amino-kiselinom citrulin, koja se u tijelu pretvara u amino-kiselinu arginin, a koja dalje složenim procesima metabolizma snižava krvni pritisak i opušta krvne sudove. Osim toga, lubenica je snažan diuretik, te eliminiše višak tečnosti iz organizma (težina se za samo nekoliko dana umanji za dva-tri kilograma).

ZA DETOKSIKACIJU 
Zagovornici alternativne medicine savjetuju jednonedeljnu kuru čišćenja organizma konzumiranjem ovog ljekovitog povrća.

POVEĆAVA LIBIDO 
Osobama sa slabim libidom lubenica mnogo može pomoći. Naime, ona sadrži fitohemikaliju citrulin koja opušta krvne sudove i tako utiče na povećanje libida. U 120 g lubenice nalazi se čak 150 miligrama citrulina.

KOMBINOVANJE S DRUGOM HRANOM
Kod nas se lubenica najćešće jede kao desert, tj. nakon obroka. Stoga često optužujemo ovo povrće za probavne smetnje,
a zapravo je riječ o nepravilnom kombinovanju hrane.Iako spada u povrće, lubenica ne bi trebalo da se koristi uz obrok jer sadrži veliku količinu vode i šećera. Zato lubenicu treba jesti odvojeno od svih namirnica, pa čak i od voća. Varenje lubenice traje koliko i varenje voća, dakle oko pola sata.

Oprez za dijabetičare!
Iako lubenica sadrži malo kalorija, lubenica ima visok glikemijski indeks, te se dijabetićarima savejtuje da je jedu za užinu u manjim količinama ili da im to bude zamjena za večeru. Takode, preporučljivo je da lubenieu kombinuju s voćem koje ima manji glikemijski indeks.

Čuvajte se trovanja
Kada rasječete lubenicu, najbolje je čuvati je u frižideru. Pojedite je u što kraćem vremenskom roku kako bi se sačuvala njena svežina i sprečilo trovanje. Rasječenu lubenicu prije stavljanja u frižider umotajte u foliju ili celofan.

Ne propustite