Rat sve izvjesniji: Porošenko raspoređuje ukrajinsku vojsku kod Krima

Svijet
Rat sve izvjesniji: Porošenko raspoređuje ukrajinsku vojsku kod Krima
Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko naložio je da se sve jedinice na granici sa Krimom i Donbasom stave pod povećanu borbenu spremnost. Proglasio je najviši stepen uzbune.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko naložio je da se sve jedinice na granici sa Krimom i Donbasom stave pod povećanu borbenu spremnost. Proglasio je najviši stepen uzbune.

"Upravo sam održao sastanak sa čelnim ljudima naših odbrambenih agencija, kao i Ministarstvom spoljnih poslova... Naredio sam raspoređivanje svih vojnih trupa blizu administrativne granice sa Krimom kao i u Donbasu, i uveo najviše stanje uzbune", napisao je na svom nalogu Tviteru ukrajinski predsjednik Petro Porošenko nakon sastanka sa rukovodstvom sigurnosnih struktura zemlje.

Ruski resor je saopštio da je Federalna služba sigurnosti Rusije jučer sprječila izvođenje terorističkih napada na Krimu, koje je pripremalo Ministarstvo odbrane Ukrajine. FSB je objavilo i ime jednog od organizatora napada. Prilikom hapšenja terorista, ubijen je jedan pripadnik FSB-a, dok je jedan vojnik bio žrtva otvaranja vatre sa teritorije Ukrajine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je u srijedu Kijev da koristi terorističku taktiku u pokušaju da izazove novi sukob i destabilizuje Krim, koji je Moskva pripojila 2014. godine.

Putinova reakcija došla je nakon što je ruska obaveštajna služba FSB juče objavila da su "teroristi koje podržava zvanični Kijev pokušali da izazovu simultane napade na Krimu.

"Ukrajina se upustila u glupa i zločinačka djela. Rusija će na Krimu preduzeti dalje sigurnosne mjere", istakao je Putin.

(Novi.ba)

 

Ne propustite