Banka Srpske tužila 200 klijenata

Biznis
Banka Srpske tužila 200 klijenata
Banka Srpske u likvidaciji podnijela je od uvođenja privremene uprave do danas više od 200 tužbi protiv klijenata koji ne izmiruju redovno svoje obaveze i od kojih banka potražuje oko 85 miliona KM.

Banka Srpske u likvidaciji podnijela je od uvođenja privremene uprave do danas više od 200 tužbi protiv klijenata koji ne izmiruju redovno svoje obaveze i od kojih banka potražuje oko 85 miliona KM.

Likvidacioni upravnik Banke Srpske Petar Mićić potvrdio je da su od uvođenja privremene uprave intenzivirali aktivnosti koje se odnose na raskidanje ugovora i podnošenje tužbi protiv klijenata koji ne izmiruju redovno svoje obaveze prema banci.

„U toku trajanja privremene uprave i likvidacije doneseno je više od 200 odluka o pokretanju sudskih sporova protiv neurednih dužnika. Potraživanja banke od ovih klijenata u sumi čini potraživanje oko 85 miliona KM“, rekao je Mićić ne želeći da precizira koji su klijenti tuženi.

Kada su u pitanju tužbe koje su klijenti podnijeli protiv banke, Mićić je rekao da se, u skladu sa Zakonom o bankama Republike Srpske, donošenjem odluke o likvidaciji prekidaju svi upravni i sudski postupci u kojima je banka tužena dok likvidacioni upravnik ne donese odluku o priznavanju ili nepriznavanju potraživanja tužitelja, a izvršni postupci protiv banke se obustavljaju.

„Zbog toga u ovom momentu ne možemo govoriti o pojedinačnim sudskim postupcima“, dodao je on.

Istakao je da će nakon obrade svih prijava potraživanja i utvrđivanja osnovanosti prijava, te konačne procjene imovine banke čije su aktivnosti u toku, početi izrada izvještaja o finansijskom stanju banke u likvidaciji i plana likvidacije.

„Nakon usvajanja ovih dokumenata moći ćemo govoriti o dinamici i detaljima vezanim za prodaju imovine banke“, rekao je Mićić.

Inače, rok za prijavu potraživanja od Banke Srpske istekao je 13. jula, a u tom periodu stigle su 492 prijave po osnovu kojih povjerioci od banke potražuju oko 250 miliona KM.

Mićić je ranije rekao da je veći dio ovih prijava obrađen i da će priznata potraživanja biti svrstana u isplatne redove, dok će osobe čija potraživanja budu osporena biti upućene na sud gdje će u parničnom postupku dokazivati osnovanost svojih potraživanja.

Agencija za bankarstvo RS uvela je privremenu upravu u Banku Srpske 17. novembra prošle godine jer nije poslovala u skladu sa zakonom, a šest mjeseci kasnije, polovinom maja, je pokrenut i postupak likvidacije.

U Agenciji su tada naveli da je Banci Srpske oduzeta dozvola na prijedlog privremenog upravnika, te na osnovu pokazatelja koji ukazuju da je kapital banke negativan i da akcionari banke, odnosno Vlada RS kao većinski akcionar, i pored više puta produžavanih rokova, nije obezbijedila povećanje kapitala banke do propisanog zakonskog minimuma.

Samo u prošloj godini Banka Srpske ostvarila je gubitak od 90 miliona maraka.

(Capital.ba)

Ne propustite