Sarajevo: Organizirano javno posmatranje Sunca na Dobrinji

Objavljeno:04.08.2016 - 18:26
A A A Times Arial

Astronomsko društvo "Orion" danas je u sarajevskom naselju Dobrinja organiziralo javno posmatranje Sunca. 

Posjetioci su imali priliku posmatrati Sunce pomoću teleskopa kroz specijalizirane i sigurne filtere, te družiti se i razgovarati s organizatorima o različitim kosmičkim pojavama i drugim zanimljivim temama.

- Promjene na Suncu se dešavaju svakodnevno, na njegovoj površini,  fotosferi, te na samim rubovima i  to je nešto prelijepo za vidjeti.  Što se tiče sunčevih  pjega, trenutno nemamo niti jedne vidljive - kazala je Feni potpredsjednica društva "Orion" Adela Subašić-Kopić. 

Događaji kao što su javno posmatranje Sunca, po njenim riječima, doprinose popularizacijii astronomije, koja je danas jedna od najpopularnijih i najdinamičnijih nauka.  

AD Orion, kako je dodala, nastavlja sa popularizacijom astronomije posebno među mladima, putem kurseva, predavanja, javnih posmatranja, izdavačke djelatnosti i drugih projekata. U fokusu su i dalje, kako je dodala, aktivnosti u vezi obnove čuvene opservatorije na Trebeviću, "kao svetionika jednog grada i države".   

(Fena)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!