Nihad Fejzić: Pozitivan rezultat inspekcije je uslov za nastavak izvoza naših proizvoda u Rusiju

Aktuelno
Nihad Fejzić: Pozitivan rezultat inspekcije je uslov za nastavak izvoza naših proizvoda u Rusiju
Povodom vijesti da će Ruska veterinarska i fitosanitarna regulatorna kompanija "Rosselkhoznadzor" od 4. augusta uvesti privremenu zabranu na uvoz proizvoda iz Bosne i Hercegovine zbog nedostatka potvrde o sigurnosti proizvoda, dekan Veterinarskog fakulteta Sarajevo Nihad Fejzić ističe da ne postoji nikakva posebna potvrda o sigurnosti proizvoda.

Povodom vijesti da će  Ruska veterinarska i fitosanitarna regulatorna kompanija "Rosselkhoznadzor" od 4. augusta  uvesti privremenu zabranu na uvoz proizvoda iz Bosne i Hercegovine zbog nedostatka potvrde o sigurnosti proizvoda, dekan Veterinarskog fakulteta Sarajevo  Nihad Fejzić ističe  da ne  postoji nikakva posebna potvrda o sigurnosti proizvoda.

- Sve pošlijke hrane u međunarodnoj trgovini prati veterinarski i/ili fitosanitarni certifikat u kojem nadležni inspektor zemlje izvoznice potvrđuje ispunjenost uvjeta koji su propisani za specifičnu vrstu roba. Formu i sadržaj certifikata dogovoraju međusobno zemlje, za EU ona važi za sve članice, a sa drugim zemljama se taj sporazum radi bilateralno. Ruska Federacija u većini slučajeva provodi inspekciju objekata u zemljama izvoznicama, na sličan način kao što to radi u EU, a BiH je nedavno istu proceduru završila za izvoz mlijeka u zemlje EU.

Dakle, pozitivan rezultat inspekcije naših objekata i sistema će biti uslov za nastavak izvoza naših proizvoda  na tržište Ruske Federacije - kaže Fejzić u izjavi za Fenu.

Kako se navodi u vijesti koju prenosi ruska agencija TASS, ograničenje se uvodi zbog nedostatka informacija o fitosanitarnom statusu Bosne i Hercegovine, kao i zbog odbijanja Ministarstva vanjske  trgovine BiH da prihvati inspekciju ''Rosselkhoznadzora'' koja je trebala da sprovede fitosanitarnu kontrolu sistema.

Profesor Fejzić  naglašava da je  zabrana  privremena, što znači da to pitanje treba da riješi ministarstvo , te , po njegovom mišljenju,  inspekcija  našeg sistema od  ruskih veterinara  će morati biti provedena.

Feni je danas rečeno iz  Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da  nisu dobili zvanično obavještenje od Ruske veterinarske i fitosanitarne regulatorne kompanije “Rosselkhoznadzor” da se zabranjuje uvoz bh. proizvoda u Rusiju.

(Fena)

Ne propustite