Nafta 21. vijeka u BiH: Obogatićemo se kada prestanemo da uvozimo

Biznis
Nafta 21. vijeka u BiH: Obogatićemo se kada prestanemo da uvozimo
Voda ili kako je često nazivaju “nafta 21.vijeka”, jedan je od najzačajnijih resursa u svijetu.

Voda ili kako je često nazivaju “nafta 21.vijeka”, jedan je od najzačajnijih resursa u svijetu.

Sa 9.460 kubnih metara pitke vode po stanovniku, BiH je vodeća u regionu. Ipak, uvozi skoro osam puta više vode, nego što izvozi.

Da paradoks bude veći, najviše uvozi upravo iz susjednih zemalja – Srbije, Hrvatske, Crne Gore.

Za sedam mjeseci ove godine uvezli smo 27 hiljada tona vode. Ukupno smo uvezli 27.400 tona vode u vrijednosti od 13 miliona KM. I to se praktično odnosi na vodu, prirodnu ili običnu vodu, bez dodatka bilo kakvog okusa, arome ili šećera. S druge strane, izvezli smo 14.574 tone, u vrijednosti od 2,5 miliona KM.

Stručnjaci navode da je kvalitet bh. flaširane vode daleko ispred one uvozne. Prema nekim procjenama u zemlji ima više od 200 izvora mineralne vode, dok je iskorišteno nešto više od jedan posto.

Prirodnih izvora sa pitkom i čistom vodom ima širom BiH. Jedna od rijetkih oblasti u kojima je BiH bogatija od Njemačke, Francuske, Kine, Japana pa čak i SAD su prirodni vodni resursi. Ono po čemu je BiH još daleko ispred navedenih zemalja, je i zagađenost prirodne sredine.

U mnogim slučajevima na stotiinjak metara od izvorišta gdje je voda pitka, nalaze se prvi priključci kanalizacije. Dok voda dođe urbano područje mi to zagadimo kanalizacionim vodama i drugim vrstama otpadnih voda koje nemilice ispuštamo u rijeke, a uz to sve imamo i jako mali broj prečistača otpadnih voda.

Mnogobrojni prirodni, termalni i sumporni izvori veliki su potencijal za razvoj banjskog turizma, koji je malo iskorišten. Usvajanjem Evropske direktive o vodama, šansa su da se stvari promjene na bolje.

 

Foto: Amer Beganović

Ne propustite