Sarajevo: Povećan broj pacijenata zbog nestabilnog vremena

Aktuelno
Sarajevo: Povećan broj pacijenata zbog nestabilnog vremena
Zbog nestabilnog vremena Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo ima više pacijenata nego što je uobičajeno.

Zbog nestabilnog vremena Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo ima više pacijenata nego što je uobičajeno.

Pacijenti bi se trebali pridržavati uputa svog porodičnog ljekara. Savjetuje im se da uzimaju redovne terapije,  da se ne izlažu ekstremnom fizičkom naporu, a trebali bi izbjegavati i boravak na sunčanom vremenu od 10 do 16 sati.

Sarajevo je prošle srijede zahvatilo nesvakidašnje olujno nevrijeme praćeno jakom grmljavinom i gradom, a uslijed jake i obilne kiše brojne saobraćajnice i objekti su poplavljeni. Nevrijeme je povremeno izazivalo i prekid električne energije.

Slično vrijeme nastavilo se i narednih dana, praćeno crnim oblacima, jakim vjetrom i grmljavinom koja je potpuno ispraznila gradske ulice.

Promjena vjetra sa visinom jedan je od glavnih uzroka nevremena koje se u kratkom vremenu može razviti i tokom poprilično sunčanog i toplog ljetnog dana.

Izraženije grmljavinsko nevrijeme kakvo je u Sarajevu i drugim gradovima BiH zabilježeno proteklih dana, posljedica je sparine. Atmosfera je nečista stoga je za očekivati da i kiša bude sadržajnija prašinom. BiH trenutno nije zahvaćena oblacima prašine iz Sahare kao što je to bio slučaj početkom proljeća.

(Novi.ba)

Ne propustite