ZAJEDNIČKA IZJAVA

Mogherini i Hahn: Vijest o sporazumu u BiH dobrodošla

Objavljeno:01.08.2016 - 18:09
A A A Times Arial

Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije (EU) Federica Mogherini i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn u zajedničkoj izjavi su ocijenili da je svakako dobrodošla vijest o sporazumu postignutom ovog vikenda u Bosni i Hercegovini po pitanjima mehanizma koordinacije te odluci da se nastavi s programom MMF-a, saopćeno je iz Delegacija EU u BiH.

"S ovakvim vijestima, domaći lideri, na svim razinama, dodatno su potvrdili opredjeljenje za evropski put zemlje u skladu s očekivanjima njenih građana" - istakli su Mogherini i Hahn.

Naveli su da mehanizam koordinacije ima za cilj da unaprijedi koordinaciju i provedbu politika u zemlji, uključujući i finansijsku pomoć EU, te da osigura bolju interakciju s Evropskom unijom.

"Odluka da se nastavi s programom MMF-a će osigurati ključnu podršku provedbi Reformske agende kao sveobuhvatnom skupu socio-ekonomskih reformi i reformi u oblastima vladavine prava i javne uprave. Smislena provedba Reformske agende i mehanizma koordinacije po pitanjima koja se tiču EU, zajedno s prilagodbom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je nedavno parafiran, jesu ključni za napredak u pridruživanju zemlje Evropskoj uniji" - kaže se u zajedničkoj izjavi Mogherini i Hahna.

(Fena) 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!