FEDERALNI MINISTAR TRGOVINE

Vujanović: Izmjenama Zakona o unutrašnjoj trgovini smanjujemo "sivu ekonomiju"

Objavljeno:31.07.2016 - 10:46
A A A Times Arial

Nakon što je Vlada FBiH utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini i uputila ga u parlamentarnu proceduru, federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović izjavio je za Fenu, da su predložene zakonske izmjene značajne jer, između ostalog, uvode novu kategoriju trgovca pojedinca i detaljno definišu i uređuju njihov status.

- U Federaciji ima oko 20 do 25 hiljada trgovaca koji se bave trgovinom na pijacama. Zato je prijedlog da se u sistem uvede nova kategorija trgovca koji isključivo ličnim radom, obavlja trgovinu na malo i to samo na jednom prodajnom mjestu izvan prodavnice – kaže Vujanović.

S obzirom na trenutno stanje na većini pijaca u Federaciji, gdje se značajan broj pojedinaca bavi trgovinom bez ikakve dozvole ili odobrenja, Vujanović navodi da se tim osobama izmjenama Zakona omogućava legalizacija rada uz ublažavanje uslova za registraciju te se od njih zahtjeva samo osnovna školska sprema.

Istovremeno se preciznije uređuju prava, obaveze i odgovornosti pijace kao pravnog lica i organizatora trgovine izvan prodavnice.

Naime, inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da većina pijaca nije dobro organizovana, da se na njima prodaju proizvodi i robe koji se ne bi smjeli prodavati na pijacama, kao i da se prodajom robe bavi veliki broj osoba bez ikakve dozvole ili odobrenja.

Također, nadležni inspekcijski organi su utvrdili da ni cijene usluga organizatora pijace nisu transparentne i istaknute, a naplata iznajmljivanja prodajnog mjesta i opreme, ističe Vujanović, vrši se gotovinski bez izdavanja fiskalnog računa.

Iz tih razloga, ovim zakonskim izmjenama želi se urediti poslovanje pijaca i nametnuti obaveza organizatorima pijaca da prodajna mjesta iznajmljuju samo registrovanim trgovcima, poljoprivrednim proizvođačima i zanatlijama.

-Na ovaj način Vlada Federacije BiH i resorno ministarstvo poduzimaju mjere za smanjivanje „sive ekonomije“ u oblasti unutrašnje trgovine - rekao je Vujanović.

Naglašava da je cilj zakona i stvaranje uslova za ispunjenje međunarodnih obaveza BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ugovora o slobodnoj trgovini, kao i otklanjanje prepreka u pregovorima BiH za ulazak u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO).

- Tako je brisana odredba člana 13. Zakona kojom se, po ocjeni Evropske komisije, narušava dosljedna primjena principa slobodne trgovine iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i insistira na otklanjanju protekcionističkih mjera u oblasti trgovine – kazao je Vujanović.

Ministar dodaje da se ne očekuju negativne posljedice po domaće proizvođače, jer svi dosadašnji prigovori domaćih proizvođača se nisu odnosili na mogućnosti plasmana proizvoda u velikim trgovačkim lancima nego na uslove pod kojima su oni plasirali svoje proizvode u istima.

Zbog toga je izvršena izmjena i dopuna Zakona kojom se dopunjuju odredbe o nedopuštenom trgovanju.

- Ove izmjene i dopune imaju cilj da zaštite proizvođače od nedopuštenih radnji trgovaca prilikom plasiranja njihovih proizvoda na način da se svim dobavljačima osigura ravnopravan tretman prilikom plasmana i pozicioniranja proizvoda na policama, utvrđivanje marži i način plaćanja - poručio je u razgovoru za Fenu federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović.

(Fena)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!